Ujedinjeno Kraljevstvo šalje Ukrajini stotine novih dronova dugog dometa

Britanska vlada objavila je u ponedjeljak da će Ukrajini opskrbiti stotine novih jurišnih bespilotnih letjelica velikog dometa koje mogu doseći preko 200 kilometara, izvještava Anadolu.

Ova je objava stigla nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznenada posjetio London kako bi održao “suštinske pregovore” s britanskim premijerom Rishijem Sunakom.

“Ovo je ključni trenutak u ukrajinskom otporu strašnom agresorskom ratu koji oni nisu odabrali niti izazvali”, rekao je Sunak u izjavi. “Potrebna im je stalna potpora međunarodne zajednice kako bi se obranili od baraža neumoljivih i neselektivnih napada koji su njihova svakodnevna stvarnost više od godinu dana”, istaknuo je. Sunak je također rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može napustiti Ukrajinu, dodajući da je u najboljem interesu svih podržati uspjeh Ukrajine i spriječiti nagrađivanje “Putinova barbarstva”.

Prošle je godine Ujedinjeno Kraljevstvo osiguralo obuku za 15.000 ukrajinskih vojnika kako bi poboljšali njihovu spremnost za bojno polje. Osim toga, u veljači je zemlja otkrila planove za novi program obuke namijenjen ukrajinskim pilotima, s ciljem pomoći u uspostavi modernih ukrajinskih zračnih snaga opremljenih mlaznicama F16 prema NATO standardima.

UK na ljeto počinje s obukom ukrajinskih pilota

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je u ponedjeljak da će tijekom ljeta započeti s obukom ukrajinskih pilota kako bi mogli bolje braniti svoju zemlju.





“Ovog ćemo ljeta započeti prvu fazu letenja za skupine ukrajinskih pilota kako bi prošli osnovnu obuku. To će prilagoditi program koji koriste piloti Ujedinjenog Kraljevstva kako bi Ukrajincima pružio pilotske vještine koje mogu primijeniti na drugoj vrsti zrakoplova”, poručila je vlada u izjavi.

“Ova obuka ide ruku pod ruku s naporima Ujedinjenog Kraljevstva da surađuje s drugim zemljama na isporuci aviona F16 – borbenih zrakoplova po izboru Ukrajine”, dodaje se.

UK ne planira slati Ukrajini zrakoplove – glasnogovornik premijera





UK ne planira slati borbene zrakoplove Ukrajini pošto je ukrajinska vojska naznačila da bi se rado koristila avionima F-16, rekao je glasnogovornik premijera Rishija Sunaka u ponedjeljak.

Upitan hoće li UK slati borbene zrakoplove Ukrajini, glasnogovornik je rekao: “Nema planova da se to učini”. “Ukrajinci su odlučili trenirati pilote na F-16, a znate da se RAF njima ne koristi”, rekao je, dok se u posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu nalazi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji od zapada traži slanje borbenih zrakoplova.

Zelenski je rekao da je optimist u vezi sa skorim “veoma važnim odlukama” o isporuci borbenih zrakoplova koje traži od zapadnih zemalja kako bi se obranio od ruske invazije. “Želimo stvoriti koaliciju za zrakoplove i velik sam optimist u vezi s tim, razgovarali smo o tome i mislim da će se to vrlo skoro dogoditi, bit ćete obaviješteni o odlukama koje smatram veoma važnima”, rekao je Zelenski novinarima nakon razgovora sa Sunakom.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je među glavnim zemljama koje pomažu Kijevu, još je prošlog tjedna najavilo da će poslati Ukrajini krstareće rakete Storm Shadow, postavši tako prva zemlja koja će joj isporučiti takav tip oružja dugog dometa. London je 2022. poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 2,65 milijarda eura, a vlada je najavila da će i ove godine nastaviti pomagati na toj razini, što je druga po veličini pomoć nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon iznenadnog sastanka sa Zelenskim Macron najavio nove isporuke tenkova Ukrajini

Komentari

komentar

You may also like