Ujedinjeno Kraljevstvo želi poslati tenkove Ukrajini

Jučer smo prenijeli tekst Deutsche Wellea u kojem autor iznosi tvrdnju da je topla zima omogućila iznimno visoke količine popunjenosti njemačkih skladišta plina, što je smanjilo rizik od ugrožavanja europske energetske sigurnosti i što bi moglo ohrabriti europske vlade u nastojanjima da Ukrajini pošalju naprednije naoružanje.

Britanski premijer Rishi Sunak iznio je u subotu u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, britansku ambiciju da pošalje neke od svojih glavnih borbenih tenkova u Ukrajinu zajedno s dodatnom topničkom potporom, priopćio je Sunakov ured, a prenosi Reuters.

“Složili su se oko potrebe da se iskoristi ovaj trenutak za ubrzanje globalne vojne i diplomatske potpore Ukrajini”, rekao je Sunakov glasnogovornik.

“Premijer je istaknuo ambiciju Ujedinjenog Kraljevstva da intenzivira našu potporu Ukrajini, uključujući opskrbu tenkovima Challenger 2 i dodatnim topničkim sustavima”, dodao je.

Nekoliko medija već je sugeriralo da Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina pregovaraju o isporuci Challengera, glavnog borbenog tenka britanske vojske, kao pomoć u borbi protiv ruskih snaga. No britanska vlada više puta je rekla da nije donesena konačna odluka.

“Premijer i predsjednik Zelenskij pozdravili su druge međunarodne obveze u tom smislu, uključujući ponudu Poljske da osigura tenkove Leopard”, rekao je Sunakov glasnogovornik.





Glasnogovornik je dodao da je “premijer naglasio da će on i cijela britanska vlada intenzivno raditi s međunarodnim partnerima kako bi brzo pružili onu vrstu potpore koja će Ukrajini omogućiti da napreduje, pobijedi u ovom ratu i osigura trajni mir”.

Medij: Putin je izgubio plinski rat protiv Njemačke





Komentari

komentar

You may also like