UK će trajno držati dva vojna broda u Indo-Pacifiku

Iz ministarstva obrane su najavili kako će dva vojna broda trajno biti u području Indo-Pacifika uslijed novih “izazova”, prenosi The Independent. Izjavio je to engleski ministar obrane Ben Wallace nakon sastanka s japanskim kolegom Nobuo Kishijem.

Brodovima UK i njihovom trajnom boravku daleko od obala matične države će pomoći Japan, Australija i Singapur. Riječ je većim patrolnim brodovima HMS Tamar HMS Spey nešto dužima od 90 metara. Admiral Simon Asquith kazao je kako prisutnost brodova u toj regiji vodi ka cilju uspostave “globalne Britanije”. Brodovi bi trebali sa savezničkim državama osiguravati “stabilnost u regiji”.

Sasvim je jasno da iz UK odgovaraju na sve jači utjecaj Kine i brzi rast kineske mornarice u Južnom kineskom moru, ali i Tihom oceanu u cjelini. Engleski i japanski ministar su dogovorili skorašnje slanje udarne engleske flote s nosačem aviona HMS Queen Elizabeth u posjet Japanu. Osim toga, Tamar i Spey samo su prvi brodovi iz skupine koja će biti sve prisutnija u ovoj regiji. Novoosnovana grupa koja se još ustanovljuje naziva se Grupa za obalni odgovor (Littoral Response Group) i trebala bi biti skupina brodova s amfibijskim mogućnostima koji, osim kretanja morem, mogu se kretati obalom i iskrcavati na obalu. Ta grupa bi dominantno trebala boraviti u regiji Indo-Pacifika.

Mornarica UK posebno je aktivna i asertivna zadnjih tjedana i mjeseci, a u Crnom moru su nedavno izazvali incident s Rusijom. Je li u pitanju obavljanje “škakljivog” posla SAD-a i NATO saveza ili jednostavno sentiment mornaričke i kolonijalne prošlosti, vrijeme će pokazati.

Komentari

komentar





You may also like