UK će u Poljsku postaviti protuzračni sustav Sky Sabre

Ujedinjeno Kraljevstvo će u Poljskoj rasporediti obrambeni raketni sustav Sky Sabre, izjavio je danas britanski ministar obrane Ben Wallace tijekom posjeta Varšavi, prenosi Reuters.

Njegov posjet dolazi u trenutku kada NATO kreće u proces jačanja svog istočnog krila kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu. “Namjeravamo u Poljskoj rasporediti protuzračni sustav srednjeg dometa Sky Sabre te oko 100 vojnika. Time pokazujemo da stojimo uz Poljsku, štitimo njezin zračni prostor od bilo kakve buduće agresije od strane Rusije”, kazao je Wallace nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom.

Britanska vlada Sky Sabre opisuje kao “najmoderniji protuzračni sustav” koji objekt veličine teniske loptice može pogoditi čak i ako putuje brzinom zvuka. Prema opisu Britanske vojske, taj se sustav sastoji od tri komponente: 3D radara za nadzor, ispaljivača raketa i centra za kontrolu sustava. Sky Sabre ispaljuje rakete teške 99 kilograma koje mogu letjeti brzinom do 3700 kilometara na sat te će Poljskoj omogućiti da se obrani od borbenih zrakoplova, raketnih projektila i bombi, piše BBC. Sustav je mobilan, a u službi britanske vojske je tek od 2020. Domet djelovanja je do 45 km.

Komentari

komentar

You may also like