UK će za tri godine potpuno prestati koristiti ugljen kao izvor energije

Ujedinjeno Kraljevstvo će poptuno prestat koristiti ugljen kao izvor energije do listopada 2024., godinu dana prije nego su najavili, prenosi Scientific American.

Prije samo 10 godina, čak 40% električne energije ove države se dobivalo ugljenom. Prošle godine je samo 1.8% električne energije dolazilo iz ugljena, pa ovaj cilj neće biti problem ostvariti. Istodobno, prošle godine je čak 43% el. energije Ujedinjenog Kraljevstva stvoreno obnovljivim izvorima kao što su vjetar i sunce, objavili su iz UK.

Ovaj novi cilj, zacrtan prije prijašnjeg roka, vjerojatno ima i funkciju pokazati da je UK odlučna oko borbe protiv klimatskih promjena jer će se ove godine u studenom u Glasgowu održati najveći klimatski sastanak, COP 26.

“Ugljen je bio glavno gorivo industrijske revolucije prije 200 godina, ali sada je vrijeme za radikalnu akciju potpune eliminacije ovog prljavog goriva iz našeg energetskog sustava”- ovom prilikom je kazala Anne-Marie Trevelyan, ministrica energije i klimatskih promjena, a prenosi BBC.

 

 





Komentari

komentar

You may also like