UK: Dronovi turske proizvodnje TB2 uništavaju rusku artiljeriju i lance opskrbe

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je danas da vojne bespilotne letjelice TB2 Bayraktar koje je turska tvrtka isporučila Ukrajini pomažu u zaustavljanju ruskog napredovanja.

Odgovarajući na pitanje u parlamentu o tome kako je ukrajinskom zrakoplovstvu pružena pomoć, Wallace je rekao da TB2 gađaju rusku “artiljeriju i njihove opskrbne linije”, prenosi MEE.

Više od 20 dronova TB2 prodano Kijevu prije početka rata. Prošle je srijede ukrajinski ministar obrane u objavi na Facebooku rekao da je zemlja primila novu pošiljku bespilotnih letjelica. “Spremni su za borbu”, napisao je Oleksij Reznikov, ne objašnjavajući detalje.

Međutim, Turska izbjegava prikazati da naoružava Ukrajinu kako se ne bi zamjerila Rusiji. Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Yavuz Selim Kiran naglasio je prošlog tjedna da je Kijev kupio dronove od Bayraktara- privatne turske vojne tvrtke, rekavši da to ne predstavlja sporazum između dviju nacija. Turska dijeli pomorsku granicu s Rusijom i Ukrajinom i nastoji imati dobre veze s obje države.

Erdogan je kritizirao invaziju i opisao je kao neprihvatljivu, ali je izbjegao oštriju retoriku drugih članica NATO-a i protivi se upotrebi sankcija. Dok se činilo da TB2 posljednjih godina ima značajnu ulogu u sukobima u Libiji, Siriji i Nagorno-Karabahu, mnogi stručnjaci dovodili su u pitanje koliko bi dronovi uistinu bili učinkoviti protiv ozbiljne vojne sile. No, snimke koje je objavila ukrajinska vojska pokazuju kako TB2 razaraju ruske kolone i oklopna vozila.

Komentari

komentar





You may also like