UK: Dvojica ministara dala ostavke, raspada se Johnsonova vlada

Britanski ministar financija Rishi Sunak i ministar zdravstva Sajid Javid podnijeli su ostavke danas i time doveli vladu premijera Borisa Johnsona u krizu, izvještava ANI. Još četiri zastupnika su napustila stranku večeras nakon ministara, piše BBC.

Sunak je, obrazlažući ostavku, rekao da je “tužan što napušta vladu”, ali je zaključio da “ne može nastaviti ovako”. “Javnost s pravom očekuje da vlada vodi ispravno, kompetentno i ozbiljno. Shvaćam da je ovo možda moj posljednji ministarski posao, ali vjerujem da se za te standarde vrijedi boriti i zato podnosim ostavku”, rekao je Rishi Sunak. Drugi ministar na odlasku Javid je rekao da je izgubio povjerenje u sposobnost Borisa Johnsona da vlada nakon brojnih skandala, rekavši da “više ne može nastaviti mirne savjesti”. Ministar je rekao da su mnogi zastupnici i javnost izgubili povjerenje u Johnsonovu sposobnost vladanja u nacionalnom interesu. U svojoj ostavci, koju je objavio na Twitteru, Javid je poručio Johnsonu da se “vrijednosti koje zastupate odražavaju na vaše kolege, a u svjetlu nedavnih skandala javnost je zaključila da njihova stranka nije ni sposobna niti djeluje u nacionalnom interesu”.

Odlazak ministara dolazi u vrijeme dok se Johnson ispričava što je zadržao bivšeg šefa Konzervativne stranke Chrisa Pinchera na njegovom mjestu nakon što su protiv njega iznesene optužbe za nedolično seksualno ponašanje. Britanski premijer rekao je da mu je žao: “Gledajući unatrag, to je bila pogrešna stvar i ispričavam se svima na koje je to loše utjecalo. Samo želim potpuno jasno reći da u ovoj vladi nema mjesta za bilo koga tko predatorski zlorabi svoju poziciju moći”, tvrdi Johnson.

Komentari

komentar

You may also like