solar space satelit

UK i Saudijska Arabija rade na svemirskoj stanici za prikupljanje solarne energije

Ujedinjeni Kraljevstvo i Saudijska Arabija planiraju izradu prve svjetske stanice za solarnu energiju u svemiru koja bi hvatala sunčeve zrake 24 sata dnevno i osiguravala relativno čisti izvor energije. Futuristički projekt, za kojeg tvrde da bi u slučaju uspjeha mogao imati veliki utjecaj na borbu protiv klimatskih promjena, razvija britanska tvrtka Space Solar, uz financijsku potporu Saudijske Arabije, piše The National News

U roku od šest godina, Space Solar ima za cilj razviti testni projekt koji će osigurati šest megavata energije iz niske Zemljine orbite, što bi na kraju trebalo dovesti do elektrane snage dva gigavata u visokoj geostacionarnoj orbiti do 2035. godine. Sam Adlen, zajednički izvršni direktor tvrtke Space Solar, tvrdi: “Treba razviti partnerstvo koje može imati ogroman utjecaj na budućnost energetske sigurnost i pomoći u stvaranju novog izvora energije koji definira eru”.

Budući da je utrka za energijom iz svemira potencijalno vrlo unosna, britanski ministar gospodarstva Grant Shapps sugerirao je da bi “suradnja u svemiru” mogla “otključati značajne komercijalne mogućnosti”. Otputovao je u Saudijsku Arabiju prošli tjedan kako bi se sastao s Abdullahom Al Swahom, ministrom komunikacija i predsjednikom Saudijske svemirske komisije. 

Gotovo cijelo stoljeće ideja o korištenju sonarnih panela u svemiru za prijenos električne energije na Zemlju bila je “realizirana” samo u mašti. Isaac Asimov napisao je kratku priču o toj ideji 1941., 20 godina prije prvog ozbiljnijeg prijedloga u 1960-im. Fantazija se sada pretvara u stvarnost. “Ovo je desetljećima bila znanstvena fantastika”, rekao je arhitekt svemirskih sustava Matt O’Donnell i dodao: “Proračuni vezani uz fiziku su vrlo zahtjevi jer gradimo nešto što je doista golemo”.

Nakon što se tehnologija razvije i testira s manjim modelima, elektrane u svemiru koštale bi kao izgradnja suvremene nuklearne elektrane: oko 10 milijardi dolara i sa sličnom snagom od dva gigavata, što je dovoljnom za napajanje više od 1.5 milijuna domova. Solarni paneli bili bi široki čak 5 km, pa bi stanica bila  nekoliko puta veća od Međunarodne svemirske postaje. Ako se ostvari, bit će to daleko najveća ljudska struktura u svemiru. Sastavljala bi se u svemiru, a dijelovi bi se slali gore kroz brojna lansiranja raketa. To postaje financijski isplativije s povratnim raketama SpaceX-a koje smanjuju troškove. Ideja bi mogla postati isplativa tek naredno desetljeće. Studija britanske vlade već je zaključila da je svemirska solarna energija održiva, a čeka se studija NASA-e koja će biti završena kasnije ove godine.

Solarni satelit će imati lagane solarne ploče i sustav zrcala za koncentriranje sunčeve svjetlosti na ploče. Proizvedena električna energija pretvara se u visokofrekventne radiovalove, a snaga se emitira na prijemnu antenu na fiksnoj točki na Zemlji. Zemaljski prijemnik bi vjerojatno bio na Sjevernom moru, ali mogao bi biti i u futurističkom gradu Neomu, metropoli na sjeverozapadu Saudijske Arabije koja će se, prema planu, u potpunosti napajati “zelenom” električnom energijom. Solarni niz svemirske letjelice mogao bi se lako preusmjeriti iz Sjevernog mora u Neom. Francuski Airbus, koji proizvodi zrakoplove, kao i komercijalne i vojne satelite, jako je zainteresiran za projekt.





Komentari

komentar

You may also like