UK: Iran vjerojatno poslao dodatne bespilotne letjelice Rusiji

Rusija je nakon dvotjedne stanke upotrijebila 71 iransku bespilotnu letjelicu “kamikaza” protiv ukrajinskih ciljeva, što upućuje na to da je Moskva dobila nove dronove od Irana za svoj rat u Ukrajini, objavilo je britansko ministarstvo obrane u nedjelju.

Britanski dužnosnici su u svom dnevnom vojnoobavještajnom izvješću na Twitteru napisali da napadi upućuju na to da je “Rusija vjerojatno počela dobivati redovite obnove zaliha manjim brojem” bespilotnih letjelica “Šahed OWA-UAV”, prenosi dpa.

Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske Brjanske oblasti u sjeveroistočni dio Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni dio susjedne zemlje. “Ovo Rusiji omogućuje fleksibilnost u gađanju širokog sektora Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva na sjeveru Ukrajine”, stoji u objavi na Twitteru. “Također je vjerojatno riječ o novom pokušaju da se rastegne ukrajinska protuzračna obrana”, dodaje se.

Američki Institut za ratne studije je u međuvremenu nazvao nevažnom najavu planova Kremlja da rasporedi taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji u odnosu na rizik od eskalacije sukoba u nuklearni rat. “(Ruski predsjednik Vladimir) Putin pokušava iskoristiti strahove zapada od nuklearne eskalacije raspoređujući taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju”, prema Institutu.

Putin je u subotu rekao da će taktičko nuklearno oružje biti smješteno u bivšoj sovjetskoj republici Bjelorusiji i da su se Minsk i Moskva usuglasili glede te odluke. Institut je u svojoj najnovijoj procjeni rekao da nastavlja “smatrati da je Putin akter koji izbjegava rizik i koji neprestano prijeti da će iskoristiti nuklearno oružje bez ikakve namjere da to zaista učini kako bi slomio odlučnost zapada”.

Medvedev: Rusija želi demilitarizirane tampon zone u Ukrajini





Komentari

komentar





You may also like