UK: Ministrica vanjskih poslova kandidirala se za vodstvo Konzervativne stranke

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pokrenula je kampanju za sljedeću čelnicu Konzervativne stranke, čime je postala deseta kandidatkinja koja je službeno izjavila da se namjerava kandidirati, izvještava Reuters.

46-godišnja Truss pokrenula je svoju kampanju nedjeljnim komentarom u desničarskom Daily Telegraphu. Smatra se jednom od favorita.

U svom je članku napisala: “Kandidiram se jer mogu voditi, isporučivati ​​i donositi teške odluke. Imam jasnu viziju gdje trebamo biti, te iskustvo i odlučnost da nas tamo dovedu.”

“Borit ću se na izborima kao konzervativac i vladati kao konzervativac. Preuzet ću inicijativu, bilo da se radi o tome da (ruski predsjednik) Vladimir Putin izgubi u Ukrajini ili da pokrenemo gospodarstvo.”

“Pod mojim vodstvom, počela bih sa rezanjem poreza od prvog dana kako bih odmah poduzela mjere koje će pomoći ljudima da se nose s troškovima života”, dodala je.

Truss je članica kabineta s najdužim neprekinutim stažem. Obnašala je dužnosti za vrijeme premijera Davida Camerona, Therese May i Borisa Johnsona.





U međuvremenu, član parlamenta Rehman Chishti također je pokrenuo utrku za vodstvo Konzervativne stranke. 43-godišnjak je rođen u Pakistanu. Prvi je put izabran u parlament 2010. te nije osobito istaknuti kandidat i ne očekuje se takva pobjeda, ali njegov ulazak u utrku pokazuje koliko je širok spektar kandidata, piše Reuters.

Truss i Chishti povećavaju ukupan broj kandidata na 11, a ostalih devet su ministrica međunarodne trgovine Penny Mordaunt, bivši ministri zdravstva Jeremy Hunt i Sajid Javid, bivši kancelar Rishi Sunak, predsjednik parlamentarnog Odbora za vanjske poslove Tom Tugendhat, državna tužiteljica Suella Braverman, bivši ministar jednakosti Kemi Badenoch, bivši kancelar Nadhim Zahawi i ministar prometa Grant Shapps.

 





Komentari

komentar

You may also like