UK očekuje od Rusije i Kine da izvrše utjecaj na talibane da budu “umjereni”

Ujedinjeno Kraljevstvo bi se morala obratiti Rusiji i Kini kako bi Moskva i Peking izvršili utjecaj na talibane kako bi oni bili “umjereniji”, prenosi Reuters. Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab tvrdi da bi se London trebao obratiti Rusiji i Kini unatoč nepovjerenju između Londona i ove dvije države.

“Morat ćemo dovesti zemlje s potencijalno umirujućim utjecajem poput Rusije i Kine, koliko god to bilo neugodno”, rekao je Raab za The Sunday Telegraph, a mislio je o utjecaju na talibane koji bi ih učinio naklonjenijim za pregovore i udaljio od radikalnih ideja i djelovanja.

Britanske snage evakuirale su 3800 ljudi iz Kabula od kada je pao pod vlast talibana, prema britanskom ministarstvu obrane.

Onos Londona i Pekinga nategnut je zbog pitanja kao što su Hong Kong, Tajvan ali i pitanja ljudskih prava ujgurskse manjine u Kini.

Odnos UK i Rusije jednako je napet još od navodnog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na teritoriju UK, ali i zbog ovogodišnjeg napetog susreta britanskog razarača s ruskom vojskom u spornim vodama u Crnom moru.

Komentari

komentar
You may also like