UK paralament oštro osudio odnos Kine prema Ujgur muslimanima

Britanski parlament pozvao je vladu da osudi kinesku politiku prema etničkim Ujgur muslimanima na zapadu Kine. Parlament poziva vladu da poduzme pravne korake u okviru međunarodnog prava i trgovine kako bi se zaustavilo postupanje prema Ujgurcima koje nazivaju “zločinom protiv čovječnosti” i “genocidnim” postupanjem. Stanje u regiji Xinjiang opisali su kao da je riječ o “industriji” kršenja ljudskih prava.

Ministri UK i Boris Johnson nešto su oprezniji. Iako su se složili oko zabrinutosti oko postupanja Kine, zaobišli su oznaku “genocid” i rekli da prepuštaju osudu takvog tipa relevantnim sudovima kao što je Međunarodni sud pravde. Parlamenti Nizozemske i Kanade već su “osudili” postupanja Kine u ovoj regiji, ali ni te kritike nemaju pravne ili ekonomske posljedice.

Kineska ambasada u Londonu odgovorila je: “optužbe članova britanskog paralamenta da se događa genocid u regiji Xinjiang najapsurdnija je laž stoljeća, nepodnošljiva uvreda kineskog naroda, snažno kršenje međunarodnog prava i protivno je osnovnim normama diplomatske komunikacije.”

Odnos kineske vlasti prema 12 miliona ujgurskih muslimana tema je velikih međunarodnih prepirki. Kina doživljava da je širenje ujgurskog utjecaja u regiji bogatom naftom protivno nacionalnim i teritorijalnim interesima. Također, Ujguri su do nedavno imali visok natalitet, mnogo viši od Kineza. Kina je spominjala i nepoželjni turski utjecaj, a Ujguri zadnjih godina bježe u Tursku kako bi se sklonili od kineskog postupanja. U Turskoj im pomaže to što već govore turski jezik.

Ujgurski separatisti organizirali su nekoliko terorističkih napada na kineskom teritoriju.  Zadnji takav bio je 2014. nakon kojeg je Kina povukla drastične mjere. Dok ih Kina naziva mjerama protiv terorizma i radikalizacije, promatrači sa zapada kao i snimke koje šire, govore da je riječ o nečem gorem.  “Kampovi za preodgoj” služe za treniranje vjernosti kineskoj komunističkoj partiji. Zapadni promatrači prijavljuju prisilne sterilizacije, zatvaranja, oduzimanje djece od roditelja i slanje djece u kampove, gašenje vjerskog izričaja i najdrastičnije tehnološko nadziranje.

Komentari

komentar





You may also like