UK pozvala iranskog veleposlanika na razgovor zbog napada na tanker

Iranski ambasador u Londonu pozvan je na službeni diplomatski razgovor prilikom kojeg će mu iz UK kazati što ih je zasmetalo i zbog čega uručuju ovaj diplomatski oblik opomene. Riječ je, naravno, o napadu na tanker MV Mercer Street prošlog četvrtka. Tanker je napadnut dronovima u Omanskom zaljevu. SAD, UK i Izrael za napad optužuju Iran.

U napadu su poginuli britanski i rumunjski državljanin. Ne ulazeći u dublje diplomatske i geopolitičke razloge, London je zasigurno reagirao i zbog toga što je ovo prvi sličan napad sa smrtnim ishodom, a preminuo je baš britanski državljanin.

“Iranski veleposlanik pri UK, Mohsen Baharvand, pozvan je danas u ured za vanjsku politiku zbog nezakonitog napada na MV Mercer Street 29.7.”, piše u objavi britanske vlade. “Iran mora smjesta prestati s akcijama koje štete međunarodnom miru i sigurnosti”, pišpe u objavi te nadodaju da “plovila moraju moć slobodno ploviti u skladu s pomorskim pravom”.

Prvi čovjek vanjske politike UK, Dominic Raab, već je ranije objavio: “Vjerujemo da je napad namjeran i ciljan, te da je riječ o jasnom kršenju međunarodnog prava od strane Irana. Procjene UK su zaključile da je snažno vjerojatno da je Iran napao MV Mercer Street u međunarodnim vodama Omana 29. srpnja koristeći jednu ili više bespilotnih letjelica.”

Iranski veleposlanik, Moshen Baharvand je iskusan odvjetnik, ali je na poziciju veleposlanika u UK zasjeo tek prije mjesec dana. Slučajno ili ne, u sličnom periodu je i Iran dobio novog predsjednika koji je još manje sklon Zapadu nego njegov prethodnik.

Komentari

komentar
You may also like