UK: Premijer će pozvati vojsku u pomoć zbog krize goriva?

Britanski premijer Boris Johnson danas je kazao kako razmišlja o angažiranju vojske kako bi riješili problem opskrbe gorivom, piše The Guardian.

U takvom scenariju, stotine vojnika uz vojne kamione pomoglo bi dopremiti gorivo do benzinskih crpki diljem UK. Naime, zalihe goriva u samim benzinskim crpkama su se “stanjile” jer već treći dan građani panično kupuju gorivo. Krovna institucija za benzinske crpke tvrdi da oko 65% od 5500 benzinskih crpki više nema zaliha, dok su preostale crpke blizu kraja zaliha. Kilometarski redovi ispred benzinskih postaja nastaju diljem zemlje.

Johnson razmišlja da angažira vojsku i vojnike jer kronično fali vozača teretnih vozila uslijed Brexita, a to je i glavni razlog ove krize. Vojska raspolaže s 80 cisterni za prijevoz goriva

Kwasi Kwarteng iz ministarstva transporta tvrdi da, iako postoji problem s opskrbom, goriva ima dovoljno u rafinerijama. Jedno od mogućih rješenja koje navode iz kabineta britanske vlade jest uvođenje brzih viza za strane vozače koje će trajati tri mjeseca. Analitičari tvrde da bi se UK oko Božića moglo suočiti s nestašicom i drugih bitnih proizvoda, poglavito mesa, piše Wales Online.

Komentari

komentar
You may also like