UK: Ruski plan za regrutiranje 400.000 ‘dobrovoljaca’ suočen s preprekama

Rusija će se vjerojatno suočiti s preprekama u svojim prijavljenim planovima da ove godine regrutira čak 400.000 vojnika kako bi popunila svoje redove kao dio velike kampanje novačenja, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

U svojoj posljednjoj procjeni sukoba u Ukrajini, koji je 24. veljače navršio godinu dana, ministarstvo je navelo da rusko medijsko izvješćivanje sugerira da se vlasti pripremaju započeti “veliku vojnu kampanju novačenja” s ciljem regrutiranja dodatnih 400.000 vojnika.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je djelomičnu mobilizaciju u rujnu 2022., rekavši da će Rusija ciljati na 300.000 rezervista i bivšeg vojnog osoblja s “određenim vojnim specijalnostima i relevantnim iskustvom”. Putin je u listopadu tvrdio da je ova akcija novačenja završena, ali od tada vojni promatrači procjenjuju da su ruske trupe koje se bore u Ukrajini ojačane tajnim novačenjem, jer se (Putin) boji reakcije koju bi mogla izazvati široka mobilizacija.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija svoju najnoviju kampanju novačenja predstavlja kao poticaj za volontersko, profesionalno osoblje, a ne kao novu, obveznu mobilizaciju. “Postoji realna mogućnost da će u praksi ta razlika biti zamagljena i da će regionalne vlasti pokušati ispuniti svoje dodijeljene ciljeve novačenja prisiljavanjem muškaraca da se pridruže”, navodi se.

Prema obavještajnim podacima Ujedinjenog Kraljevstva, ruske su vlasti vjerojatno odabrale navodno “dobrovoljni model” kako bi zadovoljile nedostatak svog osoblja te “minimizirale domaće neslaganje”. “Malo je vjerojatno da će kampanja privući 400.000 istinskih volontera”, priopćilo je ministarstvo. “Međutim, ponovna izgradnja ruske borbene moći u Ukrajini zahtijevat će više od samog osoblja; Rusija treba više zaliha strjeljiva i vojne opreme nego što trenutno ima na raspolaganju.”

U veljači je Institut za proučavanje rata (ISW), istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, ocijenio da je Putin “očito suzdržan” glede objave drugog vala novačenja te da je umjesto toga “ponovno naklonjen provođenju ‘tihe mobilizacije’ u strahu od ekstremne nepopularnosti” kakvu je doživio prvi val novačenja u rujnu.





Putin je 27. ožujka potpisao dekret kojim se ukida gornja dobna granica za pripadnike Ruske nacionalne garde koji služe u dijelovima Ukrajine koji su pod kontrolom ruskih snaga – potez za koji ISW kaže da je dio napora Rusije da proširi svoju borbenu moć bez provođenja opće mobilizacije. Ruska nacionalna garda ili Rosgvardia odvojena je od ruskih oružanih snaga i odgovara izravno Putinu. Vojnici Nacionalne garde intenzivno su korišteni u Ukrajini tijekom cijele invazije.

Komentari

komentar





You may also like