UK, SAD, Kanada i Japan zabranili uvoz zlata iz Rusije

Ujedinjeno Kraljevstvo , Sjedinjene Američke Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj, prenosi AFP.

“Te mjere pogodit će izravno ruske oligarhe i napasti srce Putinovog ratnog stroja”, rekao je britanski premijer Boris Johnson, koji će se na trodnevnom skupu G7 sastati s čelnicima industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u Njemačkoj. Zabrana bi uskoro trebala stupiti na snagu. Rusija je važan proizvođač zlata čiji je izvoz 2021. bio u vrijednosti od gotovo 15 milijardi eura, po Downing Streetu.

Njemački kancelar Olaf Scholz dočekat će u danas čelnike G7, na početku trodnevna samita u bavarskim Alpama. Na sastanku će kao tema dominirati rat u Ukrajini i njegove posljedice poput rasta cijena energenata i hrane. Na sastanku će se okupiti čelnici UK, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a. Očekuje se da će čelnici G7 pokazati jedinstvo u podršci Ukrajini i nastaviti s pritiskom na Kremlj dokle god to bude potrebno. Sastanak na vrhu odvija se u zamku Elmauu u podnožju najviše njemačke planine Zugspitzea. Na istom je mjestu Njemačka ugostila čelnike G7 kad je posljednji put bila domaćin, 2015. godine.

Komentari

komentar

You may also like