UK tvrdi: Ovog tjedna nema značajne promjene u kontroli teritorija na svim frontama u Ukrajini

Prenosimo sadržaj dvije dnevne objave o stanju u Ukrajini. Prva je objava britanskog ministarstva obrane koju prenosimo u cijelosti:

“Ovog tjedan zabilježene su samo minimalne promjene u teritorijalnoj kontroli duž crte bojišnice. U Donbasu, nakon malog napredovanja iz početka kolovoza, ruske snage približile su se predgrađu grada Bahmuta, ali još nisu ušle u grad. Rusija nije zabilježila napredovanje u regijama Zaporožja i Harkova. Na jugozapadu, ni ukrajinske ni ruske snage nisu napredovale na bojišnici Herson. Međutim, sve češće eksplozije iza ruskih linija vjerojatno opterećuju rusku logistiku i zračne baze na jugu. Malo je vjerojatno da će se situacija značajno promijeniti u sljedećih tjedan dana. Ruske snage su za sada vjerojatno spremne poduzeti samo ograničene lokalne napade, koji rijetko uključuju više od satnije. Međutim, tijekom sljedećih mjeseci rat će prevagnuti na stranu koja uspije okupiti dovoljno snage za napadačke operacije”, objavljeno je preko Twittera.

Nešto šira dnevna objava američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) govori o tome kako Rusija značajno pojačava protuzračne kontrole oko i na Krimu nakon napada. Osim toga, navodno ruska vojska pregledava automobile na punktovima blizu vojnih baza na Krimu zbog straha od daljnjih napada sabotera. Navodna pojava drona kod Krimskog mosta je uzbunila rusku vojsku koja tamo postavlja jake snage nadzora i obrane. Također pišu da su naknadne satelitske snimke pokazuje da nisu bili dovoljno precizni ukrajinski napadi na zračnu bazu Stari Oskol u ruskom Belgorodu te napad na zračnu bazu Belbek na Krimu. U objavi tvrde da je stanje oko elektrane Zaporožje nepromijenjeno unatoč najavama Rusije da Ukrajina priprema veliki napad na elektranu koji će kasnije pripisati Rusiji.

Komentari

komentar

You may also like