ukrajina zelensk

UK: Ukrajina nastavlja jačati kontrolu na području Harkiva

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da ukrajinske snage nastavljaju učvršćivati svoju kontrolu nad novooslobođenim područjima Harkivske oblasti.

Ruske su se snage uglavnom povukle iz područja zapadno od rijeke Oskil, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Način na koji su se ruske snage povukle prošlog tjedna varirao je. Neke jedinice su se povukle u relativno dobrom stanju i pod kontrolom, dok su druge pobjegle u očitoj panici, tvrdi se.

Oprema visoke vrijednosti koju su napustile ruske snage u povlačenju uključivala je elemente bitne za omogućavanje ruskog artiljerijskog stila ratovanja, dodaje se u tweetu. Među njima je najmanje jedan protubaterijski radar Zoopark i najmanje jedno topničko zapovjedno-kontrolno vozilo IV14.

Foto: Zoopark protubaterijski radar (Vitaly V. Kuzmin/Wikimedia Commons)

Takvo napuštanje naglašava neorganizirano povlačenje nekih ruskih jedinica i vjerojatno lokalizirane probleme u zapovijedanju i kontroli, zaključuje se.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij obećao je u srijedu “pobjedu” u posjetu strateškom gradu Izjumu koji je kijevska vojska nedavno preotela od Rusije u munjevitoj protuofenzivi. Posjet je došao u odlučujućem trenutku ruske šestomjesečne invazije, s Ukrajinom koja je protjerala moskovske snage s istočnih dijelova i ozbiljno dovela u pitanje ambiciju Kremlja da zauzme cijelu regiju Donbasa, piše France Presse.





“Naša plavo-žuta zastava već se vijori u deokupiranom Izjumu. I tako će biti u svakom ukrajinskom gradu i selu”, naglasio je Zelenskij u izjavi na društvenim mrežama. “Idemo samo u jednom smjeru – naprijed i prema pobjedi.”

 

Ruska vlast iz Hersona: Odbili smo ukrajinski desant marinaca i napad padobranaca s mora





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like