UK upozorava EU da će aktivirati zaštitne i jednostrane mjere zbog Sjeverne Irske

Velika Britanija upozorila je u ponedjeljak Europsku uniju da će aktivirati zaštitne mjere iz sporazuma o razdruživanju (Brexit) ako Unija ne pristane na promjene kojima bi se omogućila lakša trgovina sa Sjevernom Irskom, ocijenivši da se dogovor s EU raspada brže nego što su mislili.

Državni tajnik Sjeverne Irske Brandon Lewis rekao je kako vjeruje da su ispunjeni uvjeti za pokretanje članka 16. iako vlada ipak želi surađivati ​​s EU-om kako bi se postiglo “održivo” dugoročno rješenje, prenosi BBC. Članak 16. je hitna “kočnica” u “Protokolu o Sjevernoj irskoj”, dogovorenom uz Brexit. Protokol o Sjevernoj Irskoj je sporazumu koji je Sjevernu Irsku ostavio na jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji EU-a kako bi Johnsonov model Brexita bio kompatibilan s izbjegavanjem tvrde granice na otoku Irskoj. Članak 16. dopušta bilo kojoj strani poduzimanje jednostranih radnji ako protokol uzrokuje “ozbiljne gospodarske, društvene ili ekološke poteškoće koje mogu potrajati ili preusmjeriti trgovinu”.

Britanski ministar za odnose s EU-om David Frost rekao je na konferenciji vladajuće Konzervativne stranke da će iznijeti novi skup zakonskih tekstova o ranijim vladinim prijedlozima da se promijeni tzv. Protokol o Sjevernoj Irskoj. Frost nije rekao kada će vlada aktivirati članak 16., ali mediji navode da bi se to moglo dogoditi do kraja idućeg mjeseca.

“Ako se uskoro ne postigne dogovorno rješenje, morat ćemo djelovati, koristeći zaštitni mehanizam članka 16. kako bismo riješili pitanje utjecaja koji protokol ima na Sjevernu Irsku”, rekao je Frost na konferenciji stranke u Manchesteru. “To bi u konačnici mogao biti jedini način da zaštitimo svoju zemlju, svoj narod, svoju trgovinu, svoju teritorijalnu cjelovitost, mirovni proces velikog Ujedinjenog Kraljevstva čiji smo svi dio.”

Otkako je UK početkom godine napustila europsko tržište, poteškoće u slanju određenih vrsta robe s kopna u Sjevernu Irsku nagnale su britansku vladu da traži izmjene protokola. EU na to odgovara da neće ponovno pregovarati o sporazumu koji su obje strane potpisale u dobroj vjeri i poziva UK da pronađe rješenja umjesto da prijeti. EU je ocijenila da aktivacija članka 16. “nimalo ne bi bilo od pomoći”, a Bruxelles da će u tom slučaju razmotriti sve opcije.

Frost je kazao da je vlada željela dogovoriti “nešto bolje” od tog protokola, koji je uspostavio de facto carinsku granicu između otoka Velike Britanije i Sjeverne irske. Frost je najavio da će djelovati neovisno kako bi zaštitili mir na irskom otoku.





Okrivio je EU da “prestrogim postupcima” ugrožava delikatnu ravnotežu uspostavljenju mirovnim sporazumom sklopljenim na Veliki petak 1998. kojim je okončano tri desetljeća nasilja u Irskoj.

“Da, pristali smo na protokol te teške jeseni 2019. Znali smo da riskiramo, ali mislili smo da je vrijedno rizika”, rekao je. “I od početka smo strahovali da protokol neće riješiti stvari ako se ne bude oprezno postupalo. Pokazalo se da smo bili u pravu. Dogovori su se počeli raspadati i brže nego što smo strahovali”, rekao je Frost, a prenosi BBC.

Komentari

komentar





You may also like