UK: vojnici će prevoziti cisterne s gorivom zbog nedostatka vozača

Britanski vojnici ipak će početi voziti cisterne kako bi napunili prazne zalihe benzinskih crpki, piše Reuters. Kilometarske kolone nastale zbog panične kupovine goriva i dalje su svakodnevan prizor diljem otoka, unatoč tome što je premijer Boris Johnson rekao da se situacija poboljšava.

Naftne kompanije već mjesecima upozoravaju da imaju dovoljno goriva u rafinerijama i zalihama, ali debeli manjak vozača za prevoženje benzina i dizela iz rafinerija do benzinskih postaja.

Ministar poslovanja Kwasi Kwarteng rekao je da je zasad mobilizirano 150 vojnika, koji će u roku od nekoliko dana voziti tankere. “Posljednjih nekoliko dana bilo je teško, vidjeli smo velike redove, ali mislim da se situacija stabilizira”, rekao je Kwarteng. Johnson je pokušao ublažiti zabrinutosti, rekavši da se zalihe vraćaju u normalu, a također je pozvao ljude da ne kupuju panično.

U UK nedostaje čak 100 000 vozača i taj vakuum radi sve veće probleme u opskrbi u nizu sektora. Analitičari za Božić i blagdane očekuju poluprazne ili prazne police dućana. Na pitanje može li jamčiti da neće biti problema uoči užurbanog razdoblja kupnje za blagdane, Kwarteng je odgovorio: „Ne garantiram ništa. Sve što govorim je da mislim da se situacija ipak stabilizira”.

Zbog problema u opskrbi crpki, javila se ideja da liječnici, medicinske sestre i drugi ključni radnici dobiju prioritetan pristup gorivu, ali tom ustupku se opire Johnson. Najveće su nestašice u Londonu, na jugoistoku zemlje i u drugim engleskim većim gradovima.

Britanskim energetskim tvrtkama ne pomaže ni nagli skok veleprodajnih cijena prirodnog plina u Europi. Glavni razlog manjka vozača u UK je Brexit i nemogućnost da tvrtke koje se bave prijevozništvom zaposle vozače i EU. Kako bi riješila nedostatak, vlada je rekla da će izdati privremene vize za 5000 stranih vozača. ”
“Ono što želimo učiniti je pobrinuti se da obavimo sve potrebne pripreme za Božić i nakon toga, ne samo u opskrbi benzinskih postaja, već u svim dijelovima našeg opskrbnog lanca”, rekao je Johnson. Prijevoznici, benzinske postaje i trgovci ipak sumnjaju u brza rješenja jer je nedostatak vozača ogroman, a prijevoz goriva zahtijeva obuku i licenciranje. Osim toga, europski vozači nerado prihvaćaju ponudu za vize koja traje samo do kraja godine.

Komentari

komentar

You may also like