UK: Zabranjeno djelovanje Hamasa, simpatizerima i pripadnicima do 10 godina zatvora

Britanska ministrica unutarnjih poslova Priti Patel izjavila je danas da je njena država zabranila palestinsku militantnu skupinu Hamas, prenosi The Guardian.

Tim potezom je Ujedinjenog Kraljevstvo i pravno stalo na stranu saveznika SAD-a i EU što se tiče politike prema vladarima Gaze. “Hamas ima značajne terorističke sposobnosti, uključujući pristup opsežnom i sofisticiranom oružju, kao i objektima za obuku terorista”, rekla je Patel u priopćenju. “Zato od danas zabranjujemo djelovanje Hamasa u cijelosti.”

Organizacija će biti zabranjena Zakonom o terorizmu. Svatko tko bude izrazio podršku Hamasu, vijorio njegovu zastavu ili dogovarao sastanke za organizaciju mogao bi završiti u zatvoru čak 10 godina. Očekuje se da će Patel tu promjenu predstaviti parlamentu sljedeći tjedan. 

Hamas je osnovan 1987. godine i protivi se postojanju Izraela i mirovnim pregovorima, umjesto toga zagovara “oružani otpor” protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija. Do sada je UK bila zabranila samo svoju vojnu granu: brigade Izz al-Din al-Qassama.

Politički dužnosnik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da britanski potez pokazuje “apsolutnu pristranost prema odobravanju izraelske okupacije i riječ je o pokoravanju izraelskim ucjenama i diktatima”.”Opiranje okupaciji svim raspoloživim sredstvima, uključujući oružani otpor, pravo je koje se daje ljudima pod okupacijom prema međunarodnom pravu”, rekli su iz Hamasa u zasebnom priopćenju.

Izraelski premijer Naftali Bennett pozdravio je odluku Londona, rekavši u objavi na Twitteru: “Hamas je teroristička organizacija, jednostavno rečeno. Politička ruka omogućuje njezino vojno djelovanje”, Hamas i Izrael nedavno su se sukobili u krvavom 11-dnevnom sukobu u svibnju.





Ipak, u cijeloj ovoj odluci Londona, ima jedna zanimljiva pojedinost. Ministrica unutarnjih poslova Patel bila je prisiljena dati ostavku na mjesto britanske tajnice za međunarodni razvoj 2017. nakon što nije javnosti otkrila sastanke s visokim izraelskim dužnosnicima tijekom privatnog odmora u zemlji, uključujući posjet tadašnjem oporbenom čelniku Yaira Lapidu. Lapid, sada izraelski ministar vanjskih poslova, pozdravio je odluku o zabrani Hamasa kao “dio jačanja veza s Britanijom”.

Hamas je u SAD-u na popisu stranih terorističkih organizacija. Europska unija ih također smatra terorističkim pokretom. Sa sjedištem u Gazi, Hamas je pobijedio na palestinskim parlamentarnim izborima 2006. godine, pobijedivši svog nacionalističkog rivala Fataha. Sljedeće je godine preuzeo vojnu kontrolu nad Gazom.

Komentari

komentar





You may also like