Uklanja se veto? Poljska i Mađarska postigle dogovor s Njemačkom o proračunu EU-a

Zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Gowin izjavio je u srijedu da su Poljska i Mađarska postigle dogovor s Njemačkom o Višegodišnjem financijsku okviru (2021.-2027.), odnosno o europskom proračunu za to razdoblje.

Poljska i Mađarska uložile su veto na europski proračun i plan za oporavak jer se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Financijski paket vrijedan je više od 1,8 bilijuna eura.

„Postignut je dogovor u trokutu Varšava-Berlin-Budimpešta”, rekao je Gowin u Varšavi u srijedu, prenosi njemačka agencija dpa.

Gowin je kazao kako vjeruje da će preostale 24 države članice podržati dogovor.
Zamjenik poljskog premijera kazao je kako je optimističan da će poljski premijer Mateusz Morawiecki postići „dobar dogovor” u vezi EU proračuna na predstojećem samitu EU-a u četvrtak.

Njemačko predsjedništvo EU-a sazvalo je za srijedu poslijepodne izvanredni sastanak veleposlanika 27 država članica EU-a o tom pitanju, doznaje se iz europskih izvora.

Na samitu će Hrvatsku predstavljati Janez Janša

U četvrtak i petak održava se pak samit čelnika EU-a na kojemu će se raspravljati o mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna.

Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je u srijedu predsjednik vlade Andrej Plenković koji na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog covidom-19 produljena izolacija.

Plenković je na sjednici vlade kazao da je prvo predložio predsjedniku države Zoranu Milanoviću da sudjeluje na samitu.

“Ponudio sam (Milanoviću) da on ode u ime Republike Hrvatske. On je cijenio tu gestu, zahvalio se, no s obzirom na sadržaj tema, ocijenio je da on ne bi išao u Bruxelles sutra”, objasnio je Plenković, dodavši da se Milanović potom složio da se Janša ovlasti za predstavljanje Hrvatske.
Janša se jedini od europskih lidera, odmah nakon što su Poljska i Mađarska uložile veto, založio za kompromis s Budimpeštom i Varšavom oko usvajanja proračuna.

 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like