Ukrajina dobila borbene zrakoplove i rezervne dijelove

Ukrajina je dobila borbene zrakoplove i rezervne dijelove kako bi osnažila svoje zračne snage, rekao je u utorak glasnogovornik Pentagona John Kirby, ne želeći otkriti njihov broj ni imena zemalja koje su ih poslale, prenosi AFP.

“Od danas imaju više borbenih zrakoplova nego što su ih imali prije dva tjedna”, rekao je glasnogovornik na tiskovnoj konferenciji.

Nije naveo kojeg su tipa zrakoplovi poslani ukrajinskoj vojsci koja već tjednima traži da joj se pošalju borbeni zrakoplovi, ali je dao do znanja da je riječ o letjelicama ruske proizvodnje.

“Druge zemlje koji imaju iskustva s takvim zrakoplovima pomogle su im da imaju više letjelica koje su u funkciji”, rekao je.

Dodao je da su Sjedinjene Američke Države, koje se ne žele miješati u ovaj sukob, pomogle u slanju rezervnih dijelova Ukrajini, ali nisu poslale zrakoplove.

Kijev je od zapadnih partnera zatražio Migove 29 kojima njegovi piloti znaju upravljati i kojima raspolaže manji broj istočnoeuropskih zemalja. O mogućem slanju takvih ruskih zrakoplova iz Poljske raspravljalo se početkom ožujka, ali se SAD poslije usprotivio tome, bojeći se da bi Rusija to mogla shvatiti kao izravno miješanje NATO-a u sukob.





U isto vrijeme, SAD i Kanada poslat će Ukrajini više topničkog oružja, Belgija i Nizozemska planiraju joj isporučiti još teškog naoružanja, a Velika Britanija traži načine da je opremi protubrodskim projektilima u jeku nove ruske ofenzive na ukrajinskom istoku.

Sjedinjene Države poslat će više topničkog oružja Ukrajini, rekao je američki predsjednik Joe Biden novinarima u utorak, nakon što je održao videopoziv sa saveznicima o ruskoj invaziji, javlja Reuters.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ranije je rekla novinarima koji su putovali s Bidenom u New Hampshire da će administracija osigurati više streljiva i druge vojne pomoći Kijevu.





Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će Kanada poslati Ukrajini teško topništvo i da će uskoro iznijeti više detalja.

Belgija i Nizozemska planiraju isporučiti Ukrajini više teškog naoružanja, u jeku ruske ofenzive u Donbasu, rekli su na zajedničkoj konferenciji za medije nizozemski i belgijski premijer, Mark Rutte i Alexander De Croo, prenosi dpa.

Oba premijera oklijevala su u pogledu brzog pristupa Ukrajine Europskoj uniji. Rekli su da obnova mora biti na prvom mjestu i da bi EU trebala pružiti sveobuhvatnu pomoć.

Ujedinjeno Kraljevstvo traži načine da opremi Ukrajinu protubrodskim projektilima, uključujući postavljanje projektila ‘Brimstone’ na vozila, rekao je u utorak premijer Boris Johnson.

“Jedan od sustava koji razmatramo… je da vidimo možemo li postaviti nekoliko Brimstonesa na stražnju stranu tehničke opreme (vozila) da vidimo hoće li se time obaviti posao.”

“Ovo će postati topnički sukob, potrebna im je podrška s više topničkog oružja, to je ono što ćemo im dati… uz mnoge druge oblike potpore”, rekao je Johnson britanskim zastupnicima.

Projektile Brimstone ranije su koristile britanske snage u Libiji i Siriji, a obično se lansiraju iz brzih mlaznih zrakoplova.

Proizvođač MBDA navodi da se projektili mogu koristiti protiv brzih kopnenih i morskih ciljeva.

Ruske snage počele su invaziju na Ukrajinu 24. veljače i naišle na žilav otpor ukrajinskih snaga koje su ih odvratile od napada na Kijev na sjeveru. Moskva je zatim svoju vojsku premjestila istočno kako bi provela kopnenu ofenzivu u dvije proruske pokrajine, Doneck i Lugansk, poznate pod nazivom Donbas i u ponedjeljak su počele ofenzivu.

Ruske snage “metodički provode” planove “oslobađanja” dvije regije na istoku Ukrajine, rekao je u utorak ruski ministar obrane Sergej Šojgu i optužio Zapad da naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve.

Komentari

komentar

You may also like