Ukrajina: Europsko vijeće podržalo isporuku strjeljiva; Zelenski požuruje

Čelnici država članica Europske unije podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog strjeljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao ih je da požure s isporukom, izvještava Hina.

U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica postigli politički dogovor o planu nabave milijun topničkih projektila kalibra 155 mm u sljedećih godinu dana. Za to će biti osigurano milijardu eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za nabavu strjeljiva iz postojećih zaliha te još milijardu za narudžbu strjeljiva kalibra 155 milimetara kako bi se popunile ispražnjene zalihe.

“Uzimajući u obzir sigurnosne i obrambene interese država članica, Europsko vijeće pozdravlja dogovor Vijeća EU-a o hitnoj isporuci topničkog strjeljiva Ukrajini i, bude li zatraženo, raketa, kroz zajedničku nabavu i mobiliziranjem odgovarajućih sredstava iz Europskog instrumenta mirovne pomoći kako bi se osiguralo milijun komada topničkog strjeljiva unutar sljedećih 12 mjeseci”, navodi  se u zaključcima Europskog vijeća. Time prvi put u povijesti EU zajednički nabavlja oružje i strjeljivo.

Čelnicima EU-a na samitu se video-vezom pridružio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je u četvrtak posjetio gradove na istoku koji su pod višemjesečnom ruskom opsadom. Zelenski se javio iz vlaka te poručio čelnicima EU-a da “požure s isporukom oružja, jer u protivnom rat će se još više produljiti”. Zelenski je, prema diplomatskim izvorima, rekao europskim čelnicima da nije siguran koliko će rat još trajati. “Još postoji mogućnost da pobijedimo ove godine, ali za to moramo raditi vrlo brzo i zajedno. Samo tako možemo pobijediti Rusiju”, rekao je, prema tom izvoru, ukrajinski predsjednik.

Europsko vijeće još je jednom snažno osudilo rusku agresiju i pozvalo na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući u postupanju s ratnim zarobljenicima. Najstrože se osuđuje seksualno i rodno utemeljeno nasilje i Rusiju se poziva da odmah osigura siguran povratak prisilno odvedenih ljudi u Rusiju, naročito djece.

Europsko vijeće također “prima na znanje” nedavni nalog za uhićenje ruskog predsjednika i ruske povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove zbog ratnih zločina i nezakonite deportacije i transfer ukrajinske djece s okupiranih ukrajinskih područja u Rusiju.





Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nazvala je “nezamislivim zločinom” odvođenje 16.200 djece od kojih se vratilo samo njih 300. “Moramo učiniti sve da se ona vrate, udružiti snage na razini EU-a, surađivati s UN-om, koristiti sve dostupne alate. To bi mogao biti zadatak za nekoliko godina”, rekla je, prema diplomatskim izvorima, Ursula von der Leyen. Uz to, pozvala je na ubrzanu dostavu oružja i strjeljiva Ukrajini i najavila da će Komisija najesen predstaviti strategiju za razvoj europske obrambene industrije.

Grlić Radman: Svaka članica Europske unije mora Ukrajini poslati strjeljivo





Komentari

komentar

You may also like