Ukrajina i Francuska dogovaraju transfer dodatnih samohodnih haubica “155mm Caesar”

Kijev i Pariz rade na tome da se ukrajinskoj vojsci isporuče nove samohodne haubice, objavio je preko Twittera ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. Kuleba je napisao da se susreo s francuskom kolegicom Catherine Colonna u New Yorku. “Na našem sastanku, moja francuska kolegica, ministrica Colonna i ja smo se usredotočili na to kako Rusiju pozvati na odgovornost za njezine zločine i na doprinos Francuske u obnovi ratom razorenih regija Ukrajine”, napisao je Kuleba.

Prema njegovim riječima, on je francuskoj ministrici kolegi predstavio projekt “Sporazuma o sigurnosti u Kijevu”. Unutar tog projekta, dvije zemlje dogovorile su opskrbu oružanih snaga Ukrajine novim samohodnim haubicama Caesar 155mm. Od svibnja do sada je u Ukrajinu prebačeno već 18  tih samohodnih topničkih jedinica. To je dovelo do narudžbe Nextera za dodatne nove samohodne topove za francuske oružane snage. Kuleba nije objavio koliko novih komada haubica stiže u Ukrajinu u novoj pošiljci.

Prema proizvođaču Nexteru, nova verzija haubice nudi niz poboljšanja za posadu, uključujući oklopnu kabinu, jači električni izvor, nadopunjen novim automatskim mjenjačem i ojačanom šasijom, što sve omogućuje rad na teškim terenskim uvjetima. Samohodna haubica Caesar kalibra francuske Nexter grupe razvijena je u dvije varijante šasije, pogona 6×6 i 8×8. Haubica je izuzetno pokretljiva i s jednim rezervoarom može prijeći nešto više od 600 km uz prosječnu brzinu od 50 km/h. Najveća brzina haubice je 80 km/h. Kabina je oklopljena snagom 2 po NATO standardima. Cijela haubica  teška je nešto više od 18 tona, duga je 10 metara, a visoka je gotovo četiri metra. Osim topa i šasije, francuski sustav ima autonomni oružani sustav, inercijalnu navigacijsku jedinicu, radar, balistički kalkulator i mogućnost interakcije s bilo kojim C4I sustavom.

Glavni top je kalibra 155 mm i može ispaliti do 6 granata u jednoj minuti. Maksimalni domet je 40 km, ali uz pomoć mlaznih granata domet se može povećati na 50 km. Haubica ima poluautomatski sustav punjenja te automatsko nišanjenje. Haubica se rasklapa za 60 sekundi, a posada se sastoji od 4 ili 5 ljudi. Samohodna haubica Caesar od 155 mm sudjelovala je u raznim francuskim misijama u Afganistanu, Libanonu, Maliju i Iraku.

Komentari

komentar





You may also like