Ukrajina i Moldavija zajednički protiv „Sjevernog toka-2“

Ukrajinski predsjednik parlamenta Andriy Parubiy i njegov moldavski kolega Andrian Kandu napisali su otvoreno pismo šefovima parlamenata članica Europske unije u svezi „potencijalne opasnosti“ od realizacije projekta plinovoda „Sjeverni tok-2“, koji bi trebao povezati Rusiju i Njemačku dnom Baltičkog mora.

Autori pisma navedeni su projekt nazvali čimbenikom destabilizacije i namjerom ruske vlade za utjecaj na europske države i „slabljenje Ukrajine i Moldavije“. Neovisno o tome što je taj projekt predstavljen kao komercijalni, u stvarnosti je on instrument ruske državne politike, stoji u otvorenom pismu predsjednika parlamenata dviju zemalja.

Dalje se naglašava, kako se „Sjeverni tok-2“ mora promatrati u širem kontekstu ruskih informacijskih i hakerskih neprijateljskih djelovanja i vojne agresije.

„Pozivamo europske države na ograničavanje mogućnosti Ruske Federacije za ostvarenje svojih agresivnih poteza i osiguranje, da eksploatacija „Sjevernog toka-2“ u potpunosti odgovara zakonodavstvu EU, konkretno, Trećem energetskom paketu“, navodi se u tekstu pisma.

Andriy Parubiy je kazao kako će pismo biti potpisano i od strane šefova parlamenata Litve i Poljske na predstojećem susretu u Viljnusu.

Podsjećamo: projekt „Sjeverni tok-2“ sastoji se od izgradnje dvaju magistralnih plinovoda ukupne snage 55 milijardi m3 plina godišnje. Projektu se unutar Europske unije opiru Poljska, pribaltičke zemlje, kao i Danska, koje smatraju kako će se njime povećati europska ovisnost o ruskom plinu i Gazpromu, koji trenutačno Europskoj uniji osigurava oko jedne trećine njezinih ukupnih potreba za „plavim energentom“.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like