Ukrajina i neizvjesnost oko pandemije unazadili su glavna gospodarstva EU u posljednjih mjesec dana

Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj – OECD, u Europi dolazi do usporavanja gospodarskog rasta, što se povezuje s događajima u Ukrajini i neizvjesnošću zbog pandemije, piše španjolski medij El País.

Glavne ekonomije Starog kontinenta čine korak unatrag. Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) vidi simptome usporavanja u Europi: gospodarska aktivnost u ožujku je pala za 0,17% u odnosu na veljaču u eurozoni, prema njezinim naprednim složenim pokazateljima objavljenim ovog ponedjeljka. Gospodarsko usporavanje posljedica je rata u Ukrajini, kao i neizvjesnosti koje još uvijek postoje zbog pandemije. “U Europi se gubi zamah rasta”, navodi OECD u svojoj bilješci.

Usporavanje je u Njemačkoj (-0,13% u ožujku), Francuskoj (-0,25%), Italiji (-0,23%), Velikoj Britaniji (-0,28%) i Španjolskoj (-0,16%), s tim da je u ovoj posljednjoj negativan trend još od prošlog studenog i od tada je pad naglašen. Prema procjenama glavnih analitičkih kuća španjolski BDP će se za 2022.g. smanjiti za oko 3 boda.

U eurozoni u cjelini pad je iznosio 0,17%, a potaknut je „kontrakcijom pokazatelja povjerenja potrošača i rastućom inflacijom”, dodaje OECD. Pri tom treba biti oprezan s obzirom na složene izračune u svezi ruske invazije na Ukrajinu tj, trajanje i intenzitet rata, o čemu će ovisiti gospodarska šteta.

Osim toga, i dalje postoje sumnje oko koronavirusne krize i mogućim novim varijantama virusa koje mogu uništiti oporavak i gospodarsko otvaranje nakon mračnog razdoblja obilježenog zdravstvenim ograničenjima.

Izvan Europe, među gospodarstvima koja su unutar organizacije, trend ostaje stabilan. To se opaža kod Sjedinjenih Država, Japana i Kanade. A među zemljama u razvoju, Kina i Indija također održavaju stabilan rast. Isto se ne događa s Brazilom, gdje se vidi značajno usporavanje. Među latinskoameričkim državama članicama OECD-a, pad Čilea bio je iznenađujući i iznosio je 0,48% u ožujku.





Ovaj vodeći pokazatelj OECD-a pokušava predvidjeti oscilacije u gospodarskom ciklusu od šest do devet mjeseci i temelji se na nizu parametara kao što su knjige narudžbi, pokazatelji povjerenja, građevinske dozvole, dugoročne kamate, registracije novih automobila.

O udaru ruske invazije na Ukrajinu, OECD je već sredinom ožujka objavio prvo izviješće o utjecaju ruske invazije na Ukrajinu na gospodarski učinak. Izračunao je da će globalni BDP izgubiti barem jedan postotni bod. U slučaju eurozone, pad bi bio još veći, od 1,4 boda, zbog njene blizine i veće energetske ovisnosti o Rusiji. Druge organizacije poput MMF-a očekuju da će se ukrajinsko gospodarstvo smanjiti za trećinu, a Svjetska banka povisila je procjenu ove nedjelje i približila kolaps ukrajinskog BDP-a gotovo na polovicu, navodi španjolski medij.

 





Komentari

komentar

You may also like