Ukrajina i SAD ne mogu dovoljno brzo uvježbati vojnike da koriste “Javelin”

Ukrajina možda neće moći držati korak s obukom svojih vojnika, posebno novih, kada je riječ o korištenju tisuća američkih protutenkovskih sustava Javelin koji se ispaljuju s ramena, rekla je senatorica Lisa Murkowski čelnicima Pentagona.

“Očito je da Javelin imaju sposobnost značajno pomoći ukrajinskim snagama”, rekala je Murkowski ministru obrane Lloydu Austinu tijekom saslušanja u Odboru za dodjelu sredstava u Senatu. “Ali ono što čujemo je da nove ukrajinske trupe nemaju odgovarajuću obuku za upravljanje ovim oružjem vrijednim 200 000 dolara”, prenosi The War Zone.

Murkowski je rekla ministru Austinu da postoje zahtjevi od ukrajinskog Ministarstva obrane u kojima se potvrđuje potreba za kompletnijom obukom trupa oko korištenja Javelina.

Ministar Austin je rekao senatorici Murkowski da će, po potrebi, pojačati obuku za upotrebu ovog oružja. Ipak, istaknuo je da je SAD već uputio “nekoliko stotina” ukrajinskih vojnika izvan Ukrajine kako bi se u drugim zemljama obučavali za korištenje artiljerije i dronova.

Senator Roy Blunt se pitao hoće li SAD ima odgovarajuće zalihe protuzračnih sustava Javelin i Stinger za svoje potrebe. Američka vojska je poslala više od 5000 komada Javelina i 1400 komada Stingera. To predstavlja otprilike trećinu američke zalihe Javelina i oko četvrtinu zalihe Stingera. Predloženi proračun za obranu za fiskalnu godinu 2023. “pomoći će nam da napunimo naše zalihe”, odgovorio mu je ministar Austin.

No, izvršni direktor tvrtke Raytheon, Greg Hayes rekao je da njegova tvrtka ne može napraviti nove Stingere dovoljno brzo. Okrivili su probleme s opskrbnim lancem. “Trenutno proizvodimo Stingere za međunarodnog kupca”, rekao je Hayes tijekom poziva. “Ali imamo vrlo ograničene zalihe materijala za proizvodnju Stingera.” Tvrtka, kako je rekao, radi s američkim ministarstvom obrane “posljednjih nekoliko tjedana” na rješavanju problema. “Aktivno pokušavamo nabaviti dio materijala, ali nažalost, ministarstvo nije kupio Stinger otprilike 18 godina i neke komponente stoga više nisu komercijalno dostupne. Zbog toga ćemo morati redizajnirati dio elektronike u glavi projektila. To će nam oduzeti vremena”, tvrdi direktor tvrtke koja proizvodi ovo nanovo traženo oružje. Rješenja, rekao je, vjerojatno još neće biti godinu ili dvije.
Komentari

komentar

You may also like