Ukrajina ignorira ruski ultimatum u Sjevjerodonecku

Ukrajina je u srijedu ignorirala ruski ultimatum o predaji istočnog grada Sjevjerodonecka. Istovremeno, ministri obrane NATO-a okupili su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o slanju još teškog naoružanja u svrhu popunjavanja sve manje zalihe Kijeva, izvještava Reuters.

Rusija je u srijedu ujutro poručila ukrajinskim snagama koje su se skrivale u kemijskoj tvornici u razrušenom gradu da zaustave “besmisleni otpor i polože oružje”. Ovaj poziv označava potencijalno označava povećanje ruske prednosti u borbi za kontrolu nad istočnom Ukrajinom. Planovi koje je Moskva najavila za otvaranje humanitarnog koridora za civile zarobljene u tvornici poremećeni su ukrajinskim granatiranjem, objavili su separatisti koje podržava Rusija, a prenosi agencija RIA. Separatisti su planirali odvesti civile na teritorij pod vlastitom kontrolom.

Ukrajina kaže da je više od 500 civila, uključujući 40 djece, zarobljeno zajedno s vojnicima unutar kemijske tvornice Azot, gdje su se njezine snage tjednima odupirale ruskom bombardiranju koje je veliki dio Sjevjerodonecka pretvorilo u ruševine. Gradonačelnik Sjevjerodonecka, Oleksandr Stryuk, dao je izjavu rano ujutro nakon što je prošao rok koji je dala Rusija, a ukrajinske snage nastavile su braniti grad. “Pokušavamo neprijatelja potisnuti prema centru grada”, rekao je na televiziji, ne osvrćući se na ultimatum. “Ovo je stalna situacija s djelomičnim uspjesima i taktičkim povlačenjima”, dodao je. “Putevi za bijeg su opasni, ali postoje”, zaključio je.

Serhij Gajdaj, guverner regije Luhansk u kojoj se nalazi Sjevjerodoneck, rekao je da vojska brani grad i drži ruske snage podalje od Lisičanska, grada blizanaca koji drži Ukrajina na suprotnoj obali rijeke Severski Donjec. “Unatoč tome, Rusi su blizu i stanovništvo pati, a domovi se uništavaju”, objavio je na internetu neposredno prije roka u 8 sati ujutro po moskovskom vremenu (05:00 GMT). Luhansk je jedna od dvije istočne provincije na koje Moskva polaže pravo u ime separatističkih zastupnika. Zajedno čine Donbas, ukrajinsku industrijsku regiju na koju je Rusija usredotočila svoj napad nakon što nije uspjela zauzeti ukrajinski glavni grad Kijev u ožujku.

Britanski obavještajci rekli su da bi borci u kemijskoj tvornici mogli preživjeti pod zemljom i da će ruske snage vjerojatno ostati usredotočene na njih, sprječavajući ih da napadnu negdje drugdje. No, ukrajinske snage na istočnoj bojišnici navodno su iscrpljene i brojčano nadjačane, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace. Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Odjeci Mariupolja





Bombardiranje Azota podsjeća na raniju opsadu čeličane Azovstal u južnoj luci Mariupolj, gdje su se stotine boraca i civila sklonile od ruskog granatiranja. Oni koji su se ondje nalazili predali su se sredinom svibnja te su odvedeni u ruski pritvor.

Velika tvornica amonijaka u Sjevjerodonecku osnovana je pod sovjetskim vođom Josifom Staljinom. Oni koji su skriveni unutra nekako su preživjeli od vode iz bunara, generatora i zaliha hrane koja je unesena ranije, rekao je gradonačelnik. Sjevjerodoneck – dom za oko 100 000 ljudi prije rata – postao je glavni fokus onoga što se naziva bitkom za Donbas.

Kijev je objavio da svaki dan gine 100-200 njegovih vojnika, a stotine ih je ranjeno u nekim od najkrvavijih borbi od početka ruske invazije 24. veljače. “Moramo se držati čvrsto… Što neprijatelj pretrpi više gubitaka, (to) će imati manje snage da nastavi svoju agresiju”, rekao je Volodimir Zelenski u obraćanju kasno u utorak. U srijedu je pozvao na dodatne europske sankcije Rusiji.





‘Bruxelles, čekamo’

Zapadne zemlje obećale su oružje standarda NATO-a – uključujući napredne američke rakete. No, njihovo raspoređivanje zahtijeva vremena, a Zelenski je rekao da Ukrajina nema dovoljno proturaketnih sustava i da nema opravdanja za odgode. Njegov savjetnik, Mihajlo Podolyak, rekao je da branitelji Sjevjerodonecka žele znati kada će oružje biti isporučeno. “Bruxelles, čekamo odluku”, napisao je na Twitteru.

“Izuzetno smo usredotočeni na jačanje potpore”, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prije sastanka u Bruxellesu koji je vodio američki ministar obrane Lloyd Austin. Ovo je treći put da se skupina od gotovo 50 zemalja sastaje kako bi koordinirala pomoć Ukrajini. U svibnju je američki Senat usvojio zakon o pružanju dodatne pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara te je obećao raketne sustave većeg dometa, dronove i napredno topništvo.

‘Nije moguće otići’

Rusija ne daje redovite brojke o vlastitim gubicima, ali zapadne zemlje kažu da su oni bili ogromni. Ruski predjsednik Vladimir Putin istovremeno traži potpunu kontrolu nad Donbasom i dijelom južne Ukrajine. Putin rat naziva posebnom vojnom operacijom protiv ukrajinskih nacionalista.

Na drugom mjestu u Donbasu, Ukrajina kaže da Rusija planira napasti Slovjansk sa sjevera i duž fronte u blizini Bahmuta na jugu. Zvuk granatiranja mogao se čuti 40 km  južno od Bahmuta u blizini grada Niu-Yorka, gdje su ukrajinske snage rekle da Rusija ulaže velike napore u bitku. “Tri i pol mjeseca stojimo protiv najveće zemlje na svijetu”, rekao je 22-godišnji ukrajinski vojnik s nadimkom “Viking”. “Pretrpili su teške žrtve u vozilima i ljudstvu, ali se ne povlače.”

U provinciji Donjeck, kuće, škole, bolnice i tržnice napadnute su tijekom proteklog tjedna što je uzrokovalo nestašicu vode i učinilo život “gotovo nepodnošljivim”, rekao je glasnogovornik Ujedinjenih naroda Stephane Dujarric novinarima u New Yorku.

Zbog sukoba su cijene žitarica porasle, a zapadne sankcije Rusiji podigle su cijene nafte. Ukrajinski ministar poljoprivrede rekao je Reutersu da bi invazija i zadržavanje većeg dijela ukrajinskog uroda podalje od tržišta moglo stvorila globalnu nestašicu pšenice na najmanje tri sezone.

Komentari

komentar

You may also like