Ukrajina imenovala novog ministra obrane kako bi ojačao vojsku

Ukrajina je danas imenovala novog ministra obrane s mandatom u kojemu bi trebao ojačati vojsku budući da je zemlja i dalje u sukobu s proruskim separatistima na istoku zemlje, piše Ukrinform.

Oleksij Reznikov, odvjetnik s malo iskustva u vojnim krugovima, zamijenio je Andrija Tarana, koji je ranije ovog tjedna dao ostavku, navodno iz zdravstvenih razloga. Ukupno 273 zastupnika u ukrajinskom parlamentu od 450 mjesta glasalo je za odobravanje kandidature Reznikova, kojeg je predložio predsjednik Volodimir Zelenskij.

Predstavljajući Reznikova zastupnicima u parlamentu, Zelenskij je rekao da će njegova glavna zadaća biti “ojačati obrambeni kapacitet vojske”. Ukrajinska vojska u sukobu je sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje koji je izbio nakon što je Moskva anektirala Krim 2014. godine. “Cijena zauzimanja mora stalno rasti za separatiste”, rekao je Reznikov (55) zastupnicima prije glasovanja. Dodao je kako je jaka vojska “jedno od najmoćnijih diplomatskih” alata, obećavajući “poboljšanje vojne kompatibilnosti sa zemljama NATO-a”. “Ako želimo mir, ako želimo vratiti Krim i okupirane teritorije Donjecke i Luganske regije, moramo povećati obrambene sposobnosti zemlje”, tvrdi novi ministar pred parlamentom.

Reznikov je radio kao ministar za reintegraciju područja pod kontrolom separatista od ožujka 2020. i predstavljao je Ukrajinu u mirovnim pregovorima s Rusijom i promatračima OESS-a. Njegov prethodnik Taran kritiziran je zbog nezadovoljavajuće reforme vojske ove zemlje koja se susreće i s ekonomskim poteškoćama.

“Moramo promijeniti pristup kadroviranja i gledati na Oružane snage kao na moćnog poslodavca koji nastoji zaposliti najbolje u konkurentskom okruženju, koji brine o ljudima od trenutka odabira zanimanja, pa do njihove prilagodbe nakon odsluženja službe. Samo tako ćemo formirati istinski profesionalnu vojsku”, rekao je Reznikov. Također, rekao je da se treba suočiti s “vojskom na papiru” i zaista odvojiti vojsku od ministarstva kako ne bi više bilo “dupliciranih pozicija”.

Komentari

komentar
You may also like