Ukrajina iskoristila premještaj ruskih vojnika na jug i oslobađa teritorij na sjeveroistoku?

S obzirom da je od samog početka rata u Ukrajini u pitanju propagandni rat s obje strane, teško je, ako ne i nemoguće, doznati što se zaista događa tamo. U ovom slučaju ćemo prenijeti verziju događaja koju iznose Kijev i Zapad.

“Ukrajinske snage u jugoistočnoj Harkovskoj oblasti vjerojatno iskorištavaju premještanje ruskih snaga na južnu osovinu za izvođenje oportunističke, ali vrlo učinkovite protuofenzive sjeverozapadno od Izjuma. Ukrajinske snage su 7. rujna iskoristile taktičko iznenađenje kako bi napredovale najmanje 20 km u teritorij pod ruskom kontrolom u istočnoj oblasti Harkov, ponovno zauzevši približno 400 četvornih kilometara zemlje”, piše američki Institut za proučavanje ratovanja (ISW). Prema današnjim objavama iz Kijeva, taj napredak je još veći.

Ruski izvori su tvrdili da su ruske trupe počele raspoređivati ​​pojačanja u to područje kako bi se obranile od ukrajinskog napredovanja. Ukrajinska strana tvrdi da je prvo opkolila, a onda zauzela grad Balaklija (oko 30 000 stanovnika), dok ruska vojska tvrdi da uspješno brani grad i da se borbe vode samo na sjeveroistočnom dijelu grada. Mape koje prate kontrolu teritorija i mijenjaju se na bazi svakog sata ukazuju na to da grad još nije pod ukrajinskom kontrolom, ali je okružen sa svih strana osim s istočne.

Američki ISW piše da je rusko grupiranje u ovom području vjerojatno nedostatno za dobru obranu zbog prethodnog raspoređivanja radi zauzimanja ostatka Donjecke oblasti i podrške južnoj osi. Razvikane ukrajinske operacije koje su u tijeku u Hersonskoj oblasti “prisilile su ruske snage da preusmjere svoj fokus na jug, što je omogućilo ukrajinskim snagama da pokrenu lokalizirane, ali vrlo učinkovite protunapade u području Izjuma”, piše ISW.

Ruski vojni blogeri, navodno, su izrazili zabrinutost da ovaj ukrajinski protunapad može presjeći kopnene komunikacijske i opskrbne linije (GLOC) do ruskih pozadinskih područja u Kupjansku i Izjumu, što bi omogućilo ukrajinskim trupama da izoliraju ruske skupine u tim područjima i preuzmu velike dijelove teritorija. “Iako je malo vjerojatno da je južna protuofenziva i napor da se privuku ruske snage u južnoj Ukrajini samo varka za obnavljanje operacija u Harkovskoj oblasti, ukrajinske su snage vjerojatno razborito iskoristile preraspodjelu ruskih vojnika, opreme i sveukupnog operativnog fokusa kako bi pokrenule lokalizirane protuofenzive prema kritičnim točkama u Harkovskoj oblasti”, piše ISW.

Sjeverno od Balaklije, nalazi se Volohiv Jar. Ovo je važno prometno čvorište. Kroz njega prolazi željeznička pruga do Kupjanska, što je važna opskrbna linija. Čini se da su Ukrajinci zauzeli Volohiv Jar, prenosi ukrajinskom izvoru UAWire, a takvo ukrajinsko napredovanje pokazuju i mape kontrole teritorija. Dodatna prijetnja Rusima je presijecanje važne cestovne prometnice sa sjeverozapada u smjeru sela Ševčenkove. Prometnica povezuje Harkov s Kupjanskom. Ako je vjerovati savjetniku ukrajinskog predsjednika Oleksiju Arestoviču, ta cesta je već presječena. Rekao je da se “događaju munjevite promjene” u regiji Harkova i da je napredovanje ukrajinske vojske mnogo veće danas. “Rusi govore da je Balaklija opkoljena, a zapravo su naše trupe otišle mnogo dalje i presjekle cestu za Kupjansk”, napisao je Oleksij Arestovič danas. Brojni ukrajinski Telegram kanali, ali i neke, još nepotvrđene snimke iz zraka, tvrde i pokazuju da se bitke za Ševčenkove već vode što bi značilo da je ukrajinska protuofenziva na sjeveroistoku prešla oko 30 km u zadnja 24 sata, barem u tom, relativno uskom, proboju.





Komentari

komentar

You may also like