Ukrajina je dopremila MLRS HIMARS u regiju Zaporožje

Ukrajinske linije bojišnica još su uvijek vrlo aktivne u kontekstu krajem kolovoza pokrenute ofanzive ukrajinskih snaga na jugu zemlje (u kojoj su ostvarili minimalne taktičke uspjehe uz velike žrtve u ljudstvu i tehnici o čemu su pisali i brojni zapadni mediji), koja se u međuvremenu proširila na sjeveroistok, u regiju Harkov, gdje je ukrajinska vojska polučila velike uspjehe u vrlo kratkom vremenu. Ruska je vojska, uz faktor iznenađenja i vrlo profesionalno organizirane operacije ukrajinske vojske, bila primorana brzo napuštati svoje položaje i povući se preko državne granice u Rusiju. Trenutačno se najveće borbe vode za grad Liman kojeg još uvijek drže ruske snage.

Glavni zadatak ruskih snaga sada je definitivno stabilizacija fronte. Međutim, ako je suditi prema slijedećoj vijesti do toga neće doći tako brzo. Naime Rusi dopremaju velika pojačanja u živoj sili i tehnici, a Ukrajinci to znaju. Zato predaha nema tj. ukrajinske snage nastoje osloboditi što je moguće više teritorija. Osim toga, kada uskoro počnu kiše, a tlo se pretvori u čuvenu “rasputicu”, bilo kakva ofanzivna djelovanja i uporaba teške tehnike bit će onemogućena – za obje strane, naravno.

Naime, prema riječima  Vladimira Rogova, predsjednik pokreta „Mi smo zajedno s Rusijom“ i člana glavnog vijeća proruske uprave Zaporožja, koje je objavila ruska agencija RIA Novosti, ukrajinske snage dopremile su američke MLRS HIMARS i sustave za elektroničko ratovanje (EW) Bukovel na prvu crtu bojišnice u regiji Zaporožje. Inače, oko 85 posto te regije pod nadzorom je ruskih snaga, uz isključenje njenog administrativnog središta – grada Zaporožje.

Već je ranije objavljeno da ukrajinska vojska koncentrira velike snage na liniju kontakta s ciljem priprema za ofenzivu.

“Najmanje tri sustava za elektroničko ratovanje Bukovel već su izvučena na liniju borbenog dodira. MLRS “HIMARS” (također) je viđen … “, izjavio je Rogov za RIA Novosti.

Podsjećamo: tijekom „specijalne vojne operacije“ (kako Moskva službeno naziva svoju vojnu kampanju) ruska vojska preuzela je nadzor nad azovskim dijelom Zaporoške regije i cijelom Hersonskom regijom, zauzevši velike gradove Herson, Melitopolj i Berdjansk i odsjekla Ukrajinu od Azovskog mora. U obje regije formirane su nove, proruske uprave, emitiraju se ruski TV programi i radio postaje, obnavljaju se trgovinske i prometne veze s Krimom. Regije su objavile planove da postanu dijelom Rusije, o čemu je i službeno najavljen referendum. Prvotno je bilo rečeno kako će se on održati u rujnu, međutim, zbog velike ukrajinske protuofanzive na jugu od toga vjerojatno neće biti ništa zbog složene sigurnosne situacije s obzirom da ona još uvijek traje, iako znatno smanjenim intenzitetom.





 

Komentari

komentar





You may also like