Ukrajina je izgubila kontakt s borcima iz Azovstala uslijed teških borbi

Gradonačelnik uništenog ukrajinskog grada Mariupolja izjavio je danas da je izgubljen kontakt s ukrajinskim snagama koje se skrivaju u čeličani Azovstal usred žestokih borbi s ruskim vojnicima, prenosi CBS.

“Nažalost, da, danas se vode teške borbe u Azovstalu”, rekao je Vadim Bojčenko ukrajinskoj televiziji. Rekao je da su gradski dužnosnici “izgubili kontakt” s ukrajinskim snagama unutar tvornice i nemaju načina da doznaju “što se događa, jesu li sigurni ili ne”.

Ukrajinska vojska priopćila je jučer da su ruske snage pokrenule ofenzivu kako bi uništile trupe unutar Azovstala ubrzo nakon što su Ujedinjeni narodi i Crveni križ potvrdili da je više od 100 civila evakuirano iz tvornice.

Rusija je potvrdila da napada ukrajinske položaje u tvornici “topništvom i zrakoplovima”. Gradonačelnik u izgnanstvu Bojčenko je rekao da Rusija napada teškim topništvom, tenkovima i ratnim zrakoplovima, dodajući da su u napad uključeni i ratni brodovi u Crnom moru. “Tamo ima lokalnog stanovništva, civila, njih stotine. Ima djece koja čekaju spas. Ima više od 30 djece”, rekao je gradonačelnik.

Mariupolj je jedan od ratom najteže pogođenih gradova. Ukrajinska strana tvrdi da je uništeno oko 70% zgrada, a 98% ih je oštećeno.

Dopisnik za CBS je izvijestio o autobusima koji napuštaju Azovstal gdje su se obitelji skrivale u tunelima iz sovjetske ere ispod čeličane. Dogovoreni kratki prekid vatre omogućio je njihov bijeg tijekom vikenda u grad Zaporižje koji je još pod ukrajinskom kontrolom.





“Unatoč ruskoj taktici bombardiranja iz daljine, njezine kopnene snage do sada su ostvarile tek skroman napredak. To je zato što se ruske snage neće boriti prsima o prsa s ukrajinskim vojnicima”, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske za CBS i zaključio: “Samo spaljuju sve do temelja”.

Komentari

komentar





You may also like