Ukrajina kao teritorij za postojano izvođenje NATO vježbi – Rusiji „pod nosom“!

Velike godišnje američko-ukrajinske vojne vježbe pod nazivom “Rapid Trident 2021” počinju danas u zapadnoj ukrajinskoj regiji Lvov, a trajat će do 1. listopada. U njima će ovog puta sudjelovati 6000 vojnika iz petnaest zemalja svijeta, javlja medijski odjel ukrajinske kopnene vojske.

Svrha vježbi je priprema za zajedničke akcije u sklopu multinacionalnih snaga pri koalicijskim operacijama. Prvi put u vojnoj vježbi Rapid Trident 2021 provodit će se taktičke vježbe višenacionalnog sastava s bojevim gađanjem. Također se planiraju zajednički skokovi ukrajinskih i američkih padobranaca iz američkih transportnih zrakoplova C-130.

U Ukrajini se gotovo kontinuirano provode vježbe NATO saveza. Tako navedena vježba Rapid Trident počinje odmah nakon završetka vježbe “Unbreakable Stability”, koja se održavala u Odesi, a već za dva dana, 22. rujna, na ukrajinskom teritoriju počinju i još jedne vježbe – Combined Efforts, u kojima će sudjelovati 15 zemalja, od kojih 11 članica NATO saveza. U njima će sudjelovati 12 500 vojnika, od kojih 700 iz država NATO saveza, najviše iz SAD-a i Velike Britanije. U vježbama će sudjelovati rumunjski i slovački vojni helikopteri i zrakoplovi iz Kanade, kao i 85 tenkova i 50 teških topničkih sustava.

Na taj način, Ukrajina, čijem se formalnom priključenju NATO savezu protivi Rusija i do kojeg iz tog razloga sigurno neće brzo doći, postaje teritorij za gotovo postojano treniranje ukrajinskih i NATO snaga na jugozapadnim granicama Rusije. Razlika je samo u tome što NATO u Ukrajini ne može imati svoje postojane baze. Koliko će to utješiti Rusiju, kada joj NATO tenkovi ionako „bruje“ uz granicu, jednako kao i borbeni i špijunski zrakoplovi – prosudite sami.

 

Komentari

komentar
You may also like