Ukrajina lobira da se Rusiji i Bjelorusiji zabrani sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Ukrajina se nada da će osigurati široku međunarodnu podršku za zabranu sudjelovanja ruskih i bjeloruskih sportaša na Olimpijskim igrama u Parizu 2024., rekao je ukrajinski ministar sporta.

No, prošlog je tjedna Međunarodni olimpijski odbor (MOO) podržao prijedlog Olimpijskog vijeća Azije da se Rusiji i Bjelorusiji dopusti natjecanje u Aziji, što bi potencijalno moglo uključivati ​​olimpijska kvalifikacijska natjecanja. Ukrajina je već bojkotirala kvalifikacije za Olimpijske igre u džudu prošle godine kada je MOO dopustio ruskim sportašima da se natječu kao neutralni.

“Ovo je za nas neprihvatljivo”, rekao je ministar sporta i bivši olimpijski pobjednik u mačevanju, Vadim Gutzeit novinskoj agenciji Reuters. Dodao je: “To je za nas nedopustivo u vrijeme kada je u tijeku rat punog razmjera, kada naši sportaši, naši vojnici brane našu domovinu, našu zemlju, brane svoje domove, svoje obitelji, svoje roditelje”.

Prošlog tjedna je ukrajinski ministar već prijetio bojkotom ljetnih Olimpijskih igara i na Facebooku napisao: “Učinili smo, činimo i nastavit ćemo činiti sve što možemo kako bismo spriječili ruske i bjeloruske sportaše da idu na međunarodna natjecanja – čak i pod neutralnom zastavom ili pod bilo kojim uvjetima. Ne može biti nikakvih dogovora s predstavnicima terorističkih zemalja. Sve dok u našoj zemlji traje rat, nastavit ćemo politiku sankcija protiv ruskih i bjeloruskih sportaša.”

Komentari

komentar





You may also like