Ukrajina: ‘Na istoku imamo velike gubitke, ali Rusi još veće’

Ukrajina je u petak priznala da trpi velike gubitke u ruskom napadu na istoku, ali je rekla da su gubici Rusije još veći, izvještava Reuters. Ova objava dolazi nakon što je američki predsjednik Joe Biden pozvao Kongres da odobri slanje do 33 milijarde dolara pomoći Kijevu. Predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Bidenovu ponudu pomoći, koja je gotovo 10 puta veća od pomoći koju je Washington poslao do sada.

Budući da nije uspjela u napadu na Kijev na sjeveru Ukrajine prošlog mjeseca, Rusija sada pokušava u potpunosti zauzeti dvije istočne provincije poznate kao Donbas. Ukrajina je priznala da je izgubila kontrolu nad nekim tamošnjim gradovima i selima otkako je napad počeo prošlog tjedna, ali kaže da su dobici Moskve bili vrlo skupi za ruske snage koje su već iscrpljene od prethodnog poraza u blizini glavnog grada. “Imamo ozbiljne gubitke, ali gubici Rusa mnogo su veći… Oni imaju kolosalne gubitke”, rekao je predsjednički savjetnik Oleksiy Arestovych.

Obećavajući desetke milijardi dolara pomoći Ukrajini, Biden je dramatično povećao sudjelovanje SAD-a u sukobu. Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici sada šalju teško oružje, uključujući topništvo, s, kako Washington kaže, ciljem ne samo odbiti ruski napad, već i oslabiti njezine oružane snage kako ne bi ponovno mogla prijetiti svojim susjedima. “Potreban nam je ovaj zakon kako bismo podržali Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu”, rekao je Biden. “Cijena ove borbe – nije jeftina – ali izbjegavanje agresije bit će skuplje.”

Rusija tvrdi da dopremanje zapadnog oružja u Ukrajinu znači da (Rusija) sada vodi “posrednički rat” protiv NATO-a. Predsjednik Vladimir Putin zaprijetio je ovog tjedna neodređenom odmazdom.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove snage uništile proizvodne pogone raketne tvornice u Kijevu s visoko preciznim dalekometnim projektilima. “Kijev je još uvijek opasno mjesto i Kijev je i dalje meta Rusa. Glavni grad Ukrajine je cilj i oni ga žele zauzeti”, rekao je gradonačelnik Vitali Klitschko. Projektili su pogodili glavni grad tijekom posjeta glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa u četvrtak. Ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov nazvao je to “napadom na sigurnost glavnog tajnika i svjetsku sigurnost”.

Ured Zelenskog priopćio je kako Rusija gađa cijelu liniju bojišnice u istočnoj regiji Donjecka raketama, topništvom, minobacačkim bombama i zrakoplovima. Ukrajinski glavni stožer rekao je da Rusija granatira položaje duž linije dodira kako bi spriječila Ukrajince da se pregrupiraju. Britanci tvrde da su borbe posebno teške oko gradova Lisičansk i Sjeverodonjeck, glavnog dijela Donbasa koji Rusija još uvijek pokušava zauzeti. “Zbog snažnog ukrajinskog otpora, ruski teritorijalni dobitci su ograničeni i postignuti uz značajan gubitak ruskih snaga”, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Najkrvavije borbe i najgora humanitarna katastrofa u ratu dogodile su se u Mariupolju, istočnoj luci koju je dvomjesečno rusko bombardiranje i opsada pretvorilo u pustoš. Ukrajina tvrdi da je 100 tisuća civila ostalo u gradu, koji je većinom okupiran od strane Rusije. Stotine civila smještene su s posljednjim preostalim braniteljima u podzemnim bunkerima ispod goleme čeličane. Ured Zelenskog priopćio je kako je u petak planirana operacija kako bi se civili izvukli iz tvornice, ne iznoseći detalje.

 

Biden od Kongresa zatražio još 33 milijarde dolara za pomoć Ukrajini

Komentari

komentar

You may also like