Ukrajina nakon sastanka Biden-Putin poziva Moskvu da se “povuče” iz Ukrajine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba komentirao je poziciju svoje države nakon sastanka američkog i ruskog predsjednika. Ukrajina je bila jedna od tema sastanka.

Kuleba je zadovoljan sastankom te je dao prvi službeni komentar Ukrajine nakon susreta.

“Ovaj sastanak je demonstrirao da je Amerika natrag u igri i sada je vrijeme da se Rusija povuče iz Ukrajine.”- rekao je ukrajinski ministar, a prenio Reuters. Nadodao je kako Rusija nema pravo na veto u vezi ukrajinskog pristupanja NATO savezu.

“Predsjednik Putin je vidio da nema poziva na cjenkanje sa SAD-om u vezi Ukrajine. To je pitanje principa jer smo se složili sa SAD-om da neće biti dogovora u vezi naše države bez da u tim dogovorima sudjelujemo i Amerika je to ispoštovala.

“Nismo članovi NATO saveza. I da, kao nacija očajno tražimo sigurnost. Ako to znači da smo aktivni i napadni u ustrajanju, onda neka smo takvi.”- rekao je danas Kuleba.

Moskva je već ranije jasno rekla da je uključenje Ukrajine u NATO “crvena linija” koju se ne smije prijeći. Također, neke države EU nisu baš željne primiti Ukrajinu u NATO savez, a Biden je vrlo oprezan. Rekao je kako Ukrajina mora riješiti još dosta poteškoća prije ulaska, uključujući i korupciju.





Komentari

komentar

You may also like