Ukrajina naredila mobilizaciju rezervista; tvrde da neće nikada priznati LPR i DPR

Najviši ukrajinski sigurnosni dužnosnik Oleksiy Danilov kaže da će Ukrajina uvesti izvanredno stanje na cijelom svom teritoriju, osim u regijama Donjeck i Lugansk. Rekao je da će izvanredno stanje trajati 30 dana i da bi se moglo produžiti za još 30 dana, prenosi AP. Prethodno je Zelenski kazao da će Ukrajina uvesti izvanredno stanje samo u slučaju rata velikih razmjera s Rusijom.

Osim toga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je regrutaciju pričuvnika Oružanih snaga, prenosi ukrajinski RBC. Vojska će uskoro podići kamp za obuku pričuvnika teritorijalne obrane. Volodimir Zelenski je naglasio da poziv rezervista nije opća mobilizacija. Sada ne vidi potrebu za tim, tvrdi. “Moramo odmah i dodatno popuniti ukrajinsku vojsku i druge vojne formacije. Kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine, izdao sam dekret o regrutaciji pričuvnika u posebnom razdoblju. Naglašavam da govorimo samo o građanima koji su raspoređeni u operativnu pričuvu”, rekao je Volodimir Zelenski. Regrutiraju se rezervisti u dobi od 18 do 60 godina. Maksimalno razdoblje služenja vojsci bit će godinu dana.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dimitri Kuleba je, tijekom zajedničke presice s američkim državnim tajnikom Blinkenom, kazao kako Ukrajine nikada neće priznati Lugansku Narodnu Republiku (LPR) i Donjecku Narodnu Republiku (DPR). Rekao je da je rusko priznavanje ovih republika “apsurdno” te da ni ostatak svijeta neće priznati ove republike. Također, ukrajinski ministar je rekao da imaju pred sobom plan A koji podrazumijeva diplomatsko rješenje, ali i plan B  koji znači borbu za svaki centimetar teritorija, prenosi TASS.

Komentari

komentar

You may also like