Ukrajina: Nećemo se odreći nijednog svog dijela teritorija

Ukrajina se neće odreći nijednog svog teritorija u zamjenu za mirovni sporazum s Rusijom usred rata, rekao je izaslanik Ukrajine pri UN-u, a prenosi Anadolu Agency.

“Ne. To je nemoguće”, rekao je Sergiy Kyslytsya u intervjuu u četvrtak na pitanje hoće li se Ukrajina odreći Krima ili Donbasa, oko kojih Rusija traži mirovni sporazum s Ukrajinom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi da Ukrajina prihvati Krim kao rusko tlo i prizna neovisnost odcijepljenih regija Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini, koje su zajednio dio veće regije Donbas. “Ne vjerujem da bismo se ikada složili oko odricanja našeg teritorija. To je političko samoubojstvo”, rekao je Kyslytsya, ističući da je podjela Ukrajine ili formiranje separatističkih regija “nemoguće”. Ruski zahtjev da se Ukrajina odrekne svojih teritorija “loš je za predsjednika Putina, koji očito gubi rat”, dodao je.

Na pitanje hoće li Ukrajina pristati ostati neutralna i neće biti dio NATO-a, Kyslytsya je rekao da je na ukrajinskom narodu da odluči kao nacija. Rekao je kako ne vjeruje da bi Rusija pristala pronaći diplomatsko rješenje, ističući da je Moskva “izgubila djelić povjerenja” i što god kaže mora biti potkrijepljeno akcijama, piše Anadolu Agency.

“Ako Rusija želi ublažiti štetu Rusiji – dugotrajnu štetu, jer će Rusija trpjeti sada i još mnogo godina – onda se moraju organizirati i biti ozbiljni za (pregovaračkim) stolom… U suprotnom Rusija će biti vojno poražena”, dodao je.

Također je ponovio poziv NATO-u da pomogne Ukrajini s “koliko je god potrebno oružja” protiv ruske agresije. “Ako se Ukrajina ne bude u stanju obraniti, onda će sljedeća (meta Rusije) biti zemlja NATO-a”, rekao je Kyslytsya. Uz to, ponovio je da su Ukrajini potrebna uvjeravanja Zapada i međunarodne zajednice da se “ono što se događa danas više nikada neće ponoviti.”





Kyslytsya je zahvalio predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu na naporima Ankare u posredovanju na razgovorima između Rusije i Ukrajine u Turskoj. “Činjenica je da, s obzirom na složenost pitanja, ne vjerujem da postoji mnogo – osim Erdogana – čelnika koji su spremni posvetiti toliko osobnog vremena i truda”, rekao je. Kyslytsya je zaključio da je u nacionalnom interesu Turske imati slobodnu, mirnu i prosperitetnu Ukrajinu, dodajući: “Vidim vrlo prosperitetnu i uspješnu budućnost našeg prijateljstva”, piše Anadolu Agency.

Posljednji razgovori u Istanbulu viđeni su kao napredak u nastojanju da se zaustave neprijateljstva koja su, prema posljednjim podacima UN-a, odnijela živote najmanje 1.232 civila i potaknula najveće zabilježeno raseljavanje stanovništva u Europi od Drugog svjetskog rata.

Komentari

komentar





You may also like