Ukrajina objavila da je napala ruske položaje na Zmijskom otoku

Ukrajinska vojska je objavila da je bombardirala ruske položaje na Zmijskom otoku u Crnome moru, simbolu ukrajinskog otpora od početka invazije ruskih snaga 24. veljače, izvještava France Presse.

“Naše su snage napale neprijateljske položaje na Zmijskom otoku”, objavilo je Južno zapovjedništvo ukrajinske vojske na Facebooku u utorak navečer, ustvrdivši da su pogodili “kontrolnu točku” i uništili protuzračni sustav. “Ruski gubici se utvrđuju”, dodao je.

Rusija nije potvrdila napad na otok koji je zauzela nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu 24. veljače.

Taj otočić u Crnom moru postao je u Ukrajini simbol nakon radijske komunikacije koja se munjevitom brzinom proširila društvenim mrežama u kojoj su prvog dana sukoba ukrajinski graničari poručili ruskoj raketnoj krstarici Moskvi s koje su pozvani da se predaju, “Idi k vragu, ruski ratni brodu!”.

Nedugo nakon tog razgovora, brod je raketirao otok, a ukrajinski vojnici su zarobljeni. Poslije su oslobođeni u razmjeni zarobljenika, navodi Kijev.

Snimka tog razgovora bila je lajtmotiv ukrajinskog otpora, a psovka graničara čak se pojavljivala na transparentima na prosvjedima potpore u inozemstvu i na ukrajinskim poštanskim markama.
Krstarica Moskva, perjanica ruske crnomorske flote, potopljena je sredinom travnja pošto je, tvrdi Kijev, pogođena ukrajinskim raketama. Moskva je pak rekla da je oštećena u eksploziji koja se dogodila na brodu.

Uz to, Pridnjestrovlje je u srijedu objavilo da je iz Ukrajine zapucano na selo u kojem se nalazi skladište streljiva, izvještava Reuters.

Ministarstvo unutarnjih poslova nepriznate separatističke regije u Moldaviji priopćilo je da je selo Cobasnu tijekom noći nadlijetalo nekoliko dronova i da su bili lansirani iz Ukrajine.

U srijedu ujutro zapucano je iz prograničnog sela s ukrajinskog teritorija.

Ministarstvo nije navelo druge pojedinosti, ali je istaknulo da nema ozlijeđenih.

Komentari

komentar
You may also like