Ukrajina objavila pa povukla vijest o ruskom povlačenju iz Kahovke

Ukrajinska vojska u četvrtak je priopćila da su se ruske snage povukle iz grada Nove Kahovke, na drugoj strani Dnjepra, u Hersonskoj oblasti, na jugu Ukrajine, no ubrzo i objavila da je pogriješila, a povlačenje je opovrgnula i Moskva, izvještava AFP.

“Okupator je još privremeno u Novoj Kahovki. Informacija o navodnom povlačenju neprijatelja s tog položaja objavljena je nakon pogrješnog tumačenja raspoloživih podataka”, napisao je glavni vojni stožer na Telegramu.

Isprva je ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo da su 22. ožujka 2023. (srijeda), sve postrojbe okupacijske vojske na položaju u Novoj Kahovki, u Hersonskoj oblasti, napustile grad, no ubrzo je ukrajinska vojska priznala da je pogriješila jer nije dobro proučila primljene informacije.

Nova Kahovka smještena je sjeveroistočno od Hersona, grada iz kojeg su se Rusi povukli u studenom 2022. i prešli na drugu stranu Dnjepra. Grad je blizu hidroelektrane Kahovke koju su Rusi zauzeli na početku ofenzive na Ukrajinu krajem veljače 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je obišao bojišnicu u Hersonskoj oblasti koju je Rusija djelomično zauzela i u rujnu 2022. i proglasila njezino pripojenje svom teritoriju.

Rusija je opovrgnula svaku informaciju o povlačenju iz grada blizu Hersona. “Službeno tvrdim da je svo rusko vojno osoblje u Novoj Kahovkoj, kao i u drugim mjestima na lijevoj obali Dnjepra, na svojim položajima”, rekao je na Telegramu Vladimir Soldo, lokalni proruski čelnik.





Zelenski je posjetio i elektranu oštećenu u valu ruskih napada na energetska postrojenja duž rijeke. Također se videovezom iz vlaka obratio europskim čelnicima na samitu u Bruxellesu pozivajući ih da Ukrajini isporuče projektile dugog dometa i borbene avione.

Pozvao je i na nove sankcije protiv Rusije i na ubrzanje koraka u procesu prijema Ukrajine u Europsku uniju, rekao je jedan europski čelnik. Čelnici država članica EU-a podržali su u četvrtak odluku o hitnom slanju milijun komada topničkog streljiva Ukrajini kroz zajedničku nabavu, a Zelenski ih je pozvao da požure s isporukom.

Poziv Xi-Zelenski?





Mjesecima se glavnina borbi vodi na istočnom bojištu, posebno oko Bahmuta, grada koji trpi nezamisliva razaranja i goleme ljudske gubitke obiju strana. Unatoč sporom napredovanju, ruske snage ne uspijevaju osvojiti grad suočene sa snažnim ukrajinskim otporom.

Agresor želi “zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, unatoč gubicima u ljudstvu i opremi”, objavio je u četvrtak zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sjirskij na aplikaciji Telegram. Ruske trupe masovno mobilizirane oko Bahmuta “gube znatnu snagu i postaju iscrpljene”, rekao je pa poručio “Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklje i Kupjanska”, nabrajajući prethodne ukrajinske vojne pobjede.

Zelenski je obišao područje oko Bahmuta u srijedu i u blizini Hersona u četvrtak nakon posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Moskvi gdje je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom odaslao u svijet sliku jedinstva nasuprot zapadnim zemaljama. Putin je mudro podržao kineski mirovni plan za okončanje rata u Ukrajini no pritom je optužo Kijev da ga odbacuje.

Prema informacijama medija Xi Jinping bi mogao sada telefonski razgovarati s Volodimirom Zelenskim što bi bio prvi takav razgovor od početka ruske invazije na Ukrajinu koju Peking nije javno ni osudio, ali ni otvoreno podržao.

M. Stefanov: Povlačenje je jedini preostali izbor za Putina

Komentari

komentar

You may also like