Ukrajina od Zapada traži tenkove

Ukrajinski i ruski vojnici vode bitke u istočnim dijelovima zemlje u pokušaju Kijeva da se odupre okupacijskim snagama, dok predsjednik Volodimir Zelenskij od Zapada traži tenkove, piše Reuters.

Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage usredotočene su na ofenzivu u Bahmutu, u Donecku, a njihovi su napadi u Avdiivki i Kupjansku bili neuspješni. Guverner susjedne oblasti Luhansk u međuvremenu je objavio da ukrajinske snage “korak po korak” vraćaju osvojena područja pod svoju kontrolu, ali je dodao da to “ne ide brzo”.

Luhansk and Doneck su dio područja Donbasa, središta ukrajinske industrije, čije su dijelove 2014. zauzeli proruski separatisti. Rusija je u rujnu nakon referenduma proglasila Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju dijelom svog teritorije, no ne kontrolira u potpunosti niti jedno od tih četiriju područja. Bahmut, oko kojeg se vode borbe, smješten je na strateškom potezu između Donecka i Luhanska. Od predratnog broja od 75.000 stanovnika, u gradu ih je ostalo 10.000. Ako padne, to bi ruskim snagama omogućilo napredovanje prema dva veća grada, Kramatorsku i Slovjansku. Guverner Luhanska Serhij Hajdaj kazao je da očekuje eskalaciju borbi na istočnoj fronti gdje su temperature sve niže i tlo se smrzava. “Tada će se otvoriti prilika za teško naoružanje”, rekao je guverner.

Zelenskij od zapada traži teško naoružanje i tenkove. Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je laka oklopna borbena vozila AMX-10 RC, no Zelenskij uzvraća da “nema racionalnog razloga zašto Zapad još uvijek nije poslao tenkove”. Kijev inzistira da im se pošalju teža borbena vozila poput tenkova Abrams i njemačkih tenkova Leopard. SAD je u srijedu potvrdio da razmatra slanje borbenih vozila Bradley, no predsjednik Joe Biden nije spreman poslati Abramse. Spreman je, međutim, na novi vojni paket pomoći u vrijednosti 21,3 milijarde dolara.

U arsenalu ukrajinske vojske su zahvaljujući SAD-u protuzračni projektili Stinger, protutenkovski projektili Javelin, raketni sustavi HIMARS i raketni projektili zemlja zrak NASAMS. Obećani su im i raketni sustavi Patriot te dronovi.

Kijev poziva na “europski tenkovski savez” predvođen Njemačkom





 

Komentari

komentar





You may also like