Ukrajina odbila Putinov prijedlog za prekid vatre kao licemjerje i propagandu

Visoki ukrajinski dužnosnik odbio je u četvrtak prijedlog Moskve da se proglasi 36-satni prekid vatre kao licemjerje i propagandu i poručio da bi to bilo moguće samo kada bi Rusija napustila okupirani ukrajinski teritorij.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prekid vatre za pravoslavni Božić počevši od petka u podne.

“Ruska Federacija mora napustiti okupirane teritorije – samo tada će imati ‘privremeno primirje’. Zadržite licemjerje za sebe”, poručio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru. U detaljnijoj izjavi za medije, Podoljak je rekao da je Putinov prijedlog “gesta čiste propagande”. Rekao je da Rusija želi dobiti na vremenu kako bi smanjila intenzitet vojnih sukoba i pregrupirala se, mobilizirala dodatne snage i nastavila se utvrđivati na osvojenom teritoriju. “Banalan trik. U tome nema ni najmanje želje da se okonča rat”, ocijenio je. “Štoviše, dopustite mi da vas podsjetim da samo Rusija napada civilne objekte projektilima/dronovima, uključujući mjesta bogoštovlja i to upravo na božićne blagdane”, istaknuo je.

Biden smatra da Putin samo pokušava doći do zraka, Berlin da prekid vatre ne donosi sigurnost

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da najavom o prekidu vatre Putin samo “pokušava doći do zraka”. Ruski predsjednik “bio je spreman bombardirati bolnice, vrtiće, crkve… 25. prosinca i na Novu godinu… Mislim da sada samo želi doći do zraka”, kazao je Biden u govoru u Bijeloj kući. Njemačka šefica diplomacije ocijenila je u četvrtak da “takozvani” ruski prekid vatre u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića neće donijeti “ni slobodu niti sigurnost ljudima koji žive u svakodnevnom strahu pod ruskom okupacijom”. “Da je Putin želio mir, vratio bi svoje vojnike kući i rat bi bio gotov. Ali očito želi nastaviti rat, nakon kratke stanke”, rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u objavi na Twitteru. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je najavljeni prekid vatre, ali on “neće nadomjestiti pravedan mir u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom”, rekao je njegov glasnogovornik.

Putin naredio prekid vatre u Ukrajini tijekom pravoslavnog Božića





Komentari

komentar





You may also like