Ukrajina optužuje Rusiju za nasilnu deportaciju više od 210 tisuća djece

Ukrajina je u petak priopćila da je Rusija nasilno deportirala više od 210 000 djece od početka svoje invazije 24. veljače i optužila Moskvu da ih želi učiniti ruskim državljanima, izvještava Reuters.

Pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova rekla je da su djeca među 1,2 milijuna Ukrajinaca za koje Kijev kaže da su deportirani protiv svoje volje. Reuters nije mogao neovisno provjeriti brojku koju je dala Denisova ili njezine navode, za koje nije pružila potkrepljujuće dokaze. Kremlj nije odmah odgovorio na Reutersov zahtjev za komentarom navoda pravobraniteljice o deportaciji velikog broja djece i drugih ukrajinskih državljana. Moskva je zanijekala da je namjerno gađala civile otkako je pokrenula, kako kaže, specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i kaže da nudi humanitarnu pomoć onima koji žele napustiti Rusiju.

“Kada se naša djeca izvode, oni uništavaju nacionalni identitet, uskraćuju našoj zemlji budućnost”, ustvrdila je Denisova na nacionalnoj televiziji. “Oni tamo uče našu djecu, na ruskom, povijest koju je (ruski predsjednik Vladimir) Putin svima ispričao.”

Rusija je spomenula “izbjeglice” koje dolaze u Rusiju kako bi pobjegle od borbi, posebno iz južnog ukrajinskog grada Mariupolja, koji je u ruskim rukama nakon tjedana opsade i bombardiranja.

Ženevska konvencija iz 1949., koja definira međunarodnopravne standarde za humanitarno postupanje u sukobu, zabranjuje masovno prisilno premještanje civila tijekom sukoba na teritorij okupacijske sile, klasificirajući ga kao ratni zločin.

Komentari

komentar





You may also like