Ukrajina počela izvoziti žitarice preko morske luke u Rumunjskoj

Teretni brod koji prevozi preko 71 tisuću tona ukrajinskog kukuruza u četvrtak je završio utovar u rumunjskoj crnomorskoj luci Constanta, prvi otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, rekao je upravitelj lučkog operatera Comvex, izvještava Reuters.

Budući da su ukrajinske morske luke blokirane otkako je rat počeo prije više od dva mjeseca, četvrti najveći svjetski izvoznik žitarica bio je prisiljen slati pošiljke vlakom preko svoje zapadne granice ili preko svojih malih riječnih luka na Dunavu u Rumunjsku. “Ovo je prvi panamax brod s ukrajinskim kukuruzom koji je napustio luku”, rekao je predsjednik Comvexa Viorel Panait za Reuters. “Podrška ukrajinskom izvozu žitarica znači spriječiti kolosalni val globalne gladi potaknut blokadom ukrajinskih luka”, rekao je Panait.

Comvex upravlja terminalom za žitarice s najbržim utovarom u Europi, koji može preraditi do 70 tisuća tona dnevno, kao i terminalom za rukovanje mineralima, rekao je Panait, koji je i predsjednik Poslovnog udruženja luke Constanta. Ranije tijekom tjedna operater je završio s utovarom oko 35 tisuća tona ukrajinske željezne rude, a očekuje se da će drugi brod biti utovaren oko 15. svibnja, rekao je. “U usporedbi s početnim trenutkom, kada su svi tražili alternative, prometni koridori za ovaj izvoz polako se oblikuju”, rekao je Panait. U Constantu je do sada poslano oko 80 tisuća tona ukrajinskih žitarica, a odobreno je još 80 tisuća, izjavio je u utorak upravitelj luke.

Članica Europske unije Rumunjska graniči na Crnom moru, glavnoj brodskoj arteriji žitarica i nafte, s Bugarskom, Turskom, Gruzijom, Ukrajinom i Rusijom. No, potrebno je više rada na poveznoj infrastrukturi luke, rekao je Panait. “Infrastruktura oko luke je problem za sve gospodarske aktivnosti u Rumunjskoj… spor pristup stvara dodatne troškove u tim industrijama.” Panait je pozdravio planove rumunjske vlade da obnovi nekoliko željezničkih linija koje povezuju luke s ukrajinskim granicama.

Ukrajina je u četvrtak optužila Rusiju za krađu žitarica na teritoriju koji je okupirala, što, tvrde, povećava prijetnju globalnoj sigurnosti hrane koju predstavljaju poremećaji proljetne sjetve i blokiranje ukrajinskih luka tijekom rata.

 
Komentari

komentar

You may also like