Ukrajina pojačava napore da zračnim napadima ponovno preuzme jug zemlje

Ukrajina je pojačala svoje napore da ponovno preuzme jug zemlje koji je pod kontrolom Rusije. Tvrdi se da ukrajinske snage pokušavaju bombardirati i izolirati ruske trupe u područjima gdje ih je teško opskrbiti, izvještava Reuters.

Ukrajinska južna regija Herson, koja graniči s Krimom koji je Rusija anektirala, pala je u ruke ruskih snaga ubrzo nakon što je 24. veljače započela ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Ukrajina, koja opisuje ruske akcije kao osvajački rat u imperijalnom stilu, objavila je u četvrtak da su njezini zrakoplovi napali pet ruskih uporišta oko grada Hersona i još jednog grada u tom području.

Britanska vojna obavještajna služba, koja pomaže Ukrajini, navela je da je vjerojatno da su ukrajinske snage također uspostavile mostobran južno od rijeke koja teče duž šire sjeverne granice regije Herson. “Ukrajinska protuofenziva u Hersonu dobiva na zamahu”, stoji u priopćenju.

Ukrajina tvrdi da je posljednjih tjedana ponovno zauzela neka mala naselja na sjevernom rubu regije dok pokušava potisnuti ruske snage, što je potencijalni uvod u ono što je Kijev opisao kao veliku protuofenzivu za ponovno zauzimanje juga. Rusija je u četvrtak priopćila da nije uznemirena, a Ministarstvo obrane priopćilo je da su ruski zrakoplovi napali ukrajinsku pješačku brigadu na krajnjem sjeveru regije Herson i ubili više od 130 njezinih vojnika u posljednja 24 sata.

Kirill Stremousov, zamjenik šefa vojno-civilne uprave koju je imenovala Rusija i upravlja regijom Herson, također je odbacio zapadne i ukrajinske procjene situacije na bojnom polju. “Izjava (ukrajinskog predsjednika Volodimira) Zelenskog da će Hersonska regija biti oslobođena za tri do šest tjedana je… laž. Sve ove protuofenzive koje rezultiraju velikim brojem ukrajinskih žrtava ne daju ništa”, rekao je u srijedu Stremousov za rusku novinsku agenciju RIA.

Ruska vojska zauzela elektranu; Kijev tvrdi da se Rusi “masovno preraspoređuju” u tri južne regije





Komentari

komentar





You may also like