patriot

Ukrajina uhitila ljude koji su otkrili lokacije njihovih protuzračnih sustava

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) pokrenula je kazneni postupak protiv šest “blogera” u Kijevu koji su snimili fotografije i videozapise na kojima se vidi kako rade sustavi protuzračne obrane zemlje tijekom ruskog raketnog napada u utorak i objavili ih na društvenim mrežama.

“Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) identificirala je šest stanovnika Kijeva koji su nezakonito širili informacije o radu snaga protuzračne obrane tijekom masovnog ruskog napada na Kijev”, piše u priopćenju na Telegramu.

“U noći 16. svibnja neovlašteno su snimili fotografije i videozapise ukrajinske protuzračne obrane i objavili ih na društvenim mrežama. Između ostalog, bilježili su rezultate ruskih krstarećih i balističkih napada. Na taj bi način mogli otkriti mjesto i specifičnosti ukrajinskog sustava protuzračne obrane. U nekoliko minuta te su video snimke preuzeli brojni ruski Telegram kanali i ruska propaganda. Među njima su internetski resursi pod kontrolom specijalnih službi zemlje agresora”.

“Okupatori bi mogli iskoristiti informacije dobivene na ovaj način za prilagodbu ponovljenih zračnih napada na glavni grad Ukrajine”, navodi se. “Neovlašteno širenje informacija” o ukrajinskim oružanim snagama je protuzakonito prema izvanrednom stanju koje je uvedeno kada je Rusija napala Ukrajinu prošle godine. SBU je rekao da je zaplijenio mobilne telefone i računala u domovima osumnjičenih i da im prijeti do osam godina zatvora. SBU je također rekao da je blokirao internetske kamere nekoliko komercijalnih poduzeća u glavnom gradu koje su automatski snimale slike ukrajinske protuzračne obrane na djelu u utorak ujutro.  Tvrde se da je “pristup snimkama bio otvoren širokom rasponu ‘korisnika’ koji su na YouTubeu objavili videosnimke noćnog napada na Kijev.”

U ranim jutarnjim satima u utorak, Rusija je ispalila salvu projektila na Ukrajinu u napadu koji je Serhij Popko, šef kijevske gradske uprave, opisao kao “izuzetan po svojoj gustoći”. Sustav Patriot proizveden u SAD-u vjerojatno je oštećen, ali ne i uništen, kao rezultat ruskog raketnog napada u i oko Kijeva u ponedjeljak navečer, rekao je američki dužnosnik za CNN.

Komentari

komentar

You may also like