Ukrajina postavlja utvrde duž granice s Pridnjestrovljem

Otprilike godinu dana Ukrajina jača svoje položaje na granici, u blizini nepriznatog Pridnjestrovlja (Moldavija, op. GN.), izjavio je u utorak, 28. veljače, glasnogovornik ukrajinske granične službe Andrej Demčenko.

“Vojne snage, uključujući Državnu graničnu službu, utvrdile su ovo područje. Takve aktivnosti se i dalje nastavljaju”, kazao je ukrajinski državni službenik na televiziji Rada TV.

Demčenko tvrdi da se provokacije mogu dogoditi na ovom području u bilo kojem trenutku. Odlukom ukrajinske vlade zatvorene su sve kontrolne točke na granici s Pridnjestrovljem (Transnistrija) – prenosi ruska agencija TASS.

U ponedjeljak je glasnogovornica južnog operativnog zapovjedništva ukrajinskih oružanih snaga Natalia Gumenjuk izjavila da su ukrajinske postrojbe prebačene na granicu s Pridnjestrovljem.

Na ove poteze ukrajinske strane reagiralo je rusko ministarstvo obrane, Ono tvrdi kako je Kijev pojačao pripreme za operaciju „pod lažnom zastavom“ i da planira izvršiti invaziju na Pridnjestrovlje kao odmazdu za navodnu rusku ofenzivu s tog teritorija na Ukrajinu. Tvrdi kako je identificirano „značajno nagomilavanje ukrajinskog ljudstva i vojne opreme u blizini granice i raspoređivanje topništva, kao i neviđeno povećanje letova ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad teritorija Pridnjestrovlja“. Rusko MO obećalo je da će adekvatno odgovoriti na „predstojeću provokaciju, koja predstavlja prijetnju mirovnom kontingentu stacioniranom u republici“.

 





Komentari

komentar

You may also like