Ukrajina procijenila da je blizu granice 127 000 ruskih vojnika

Rusija je navodno rasporedila više od 127 000 vojnika i “gotovo dovršila” svoje prikupljanje, navodi se u procijeni iz Kijeva, prenosi CNN.

“Puna snaga kopnene grupe RF AF (Oružane snage Ruske Federacije) blizu Ukrajine je preko 106 000 ljudi. Zajedno s pomorskom i zračnom komponentom, ukupan broj osoblja je preko 127.000 vojnika”, izvijestio je američki TV kanal CNN pozivajući se na posljednju obavještajnu procjenu ukrajinskog ministarstva obrane. U ocjeni se navodi da je trenutna situacija u regiji “teška” i dodaje kako se vjeruje da Moskva “pokušava podijeliti i oslabiti Europsku uniju i NATO”. Prema procjeni ukrajinskog ministarstva, Rusija koristi svoju saveznicu Bjelorusiju za “proširivanje agresije” na Kijev. “Teritorij Bjelorusije treba se smatrati punopravnim teritorijem operacija koje Rusija može koristiti za proširenje agresije na Ukrajinu”, dodaje se u obavještajnom dokumentu.

Jučer su iz SAD-a također naveli da je opasnosti od prijetnje velika, rekavši da je Rusija spremna napasti Ukrajinu u “bilo kojem trenutku”. “Sada smo u fazi u kojoj bi Rusija u svakom trenutku mogla pokrenuti napad na Ukrajinu”, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki. U međuvremenu, visoki dužnosnik američkog Državnog tajništva rekao je da ruske trupe koje su raspoređene u Bjelorusiji zbog, navodnih, zajedničkih vojnih vježbi, izazivaju zabrinutost jer se “potencijalno” mogu iskoristiti za napad na susjednu Ukrajinu. Washington je također zabrinut da bi nacrt novih ustavnih reformi u Bjelorusiji mogao dovesti do raspoređivanja ruskog nuklearnog oružja u toj zemlji.

Komentari

komentar

You may also like