Ukrajina: Rusija preusmjerava internetski promet na svoju infrastrukturu

Rusija je preusmjerila internetski promet u okupiranoj ukrajinskoj regiji Kherson putem ruske komunikacijske infrastrukture, objavio je u ponedjeljak NetBlocks, sustav za praćenje poremećaja internetskih usluga, izvještava Reuters.

Čini se da je cilj ovog poteza pojačati stisak Moskve na regiju za koju tvrde da u potpunosti kontroliraju. Vlasti, koje je imenovala Rusija, u dijelovima Hersona rekle su da će regija početi koristiti rusku rublju 1. svibnja.

NetBlocks sa sjedištem u Londonu rekao je da je u subotu zabilježen gotovo potpuni nestanak interneta u regiji Kherson koji je zahvatio razne ukrajinske pružatelje usluga. Veza je obnovljena nakon nekoliko sati, ali različiti pokazatelji pokazuju da promet sada ide kroz Rusiju. “Povezivanje na mrežu preusmjereno je putem ruskog interneta umjesto ukrajinske telekomunikacijske infrastrukture i stoga je vjerojatno sada podložno ruskim internetskim propisima, nadzoru i cenzuri”, stoji na svojoj web stranici NetBlocks.

Visoki ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak je izjavio da oko 150 tisuća ljudi u Ukrajini dnevno koristi SpaceX-ove satelitske usluge Starlink. “Ovo je ključna podrška ukrajinskoj infrastrukturi i obnavljanju uništenih teritorija”, rekao je na Twitteru Mihail Fedorov, potpredsjednik ukrajinske vlade i ministar digitalne transformacije. Dodao je: “Ukrajina će ostati povezana bez obzira na sve.” Podsjećamo, osnivač SpaceX-a Elon Musk omogućio je Starlink svemirske internetske usluge u Ukrajini krajem veljače, nakon što je Rusija pokrenula rat.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da ruski potezi u regiji “vjerojatno ukazuju na namjeru Rusije da dugoročno izvrši snažan politički i ekonomski utjecaj u Khersonu”. Ukazalo je na izjave o korištenju rublje i odbacivanje mogućnosti povratka regije pod ukrajinsku kontrolu. Kirill Stremousov, zamjenik šefa, kako Rusija naziva “civilno-vojne regionalne administracije” Hersona, rekao je u četvrtak za rusku novinsku agenciju RIA da će četveromjesečni period u kojem će ukrajinska grivnja i ruski rubalj biti u optjecaju, početi 1. svibnja.

Ukrajina priznaje da je izgubila kontrolu nad većinom regije Kherson, uključujući istoimenu prijestolnicu regije, ali kaže da njezine oružane snage odbijaju pokušaje Rusije da dosegnu granice pokrajine.





 

Regija Herson, dio Ukrajine koji je pod ruskom kontrolom, uvodi rubalj kao valutu





Komentari

komentar

You may also like